Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кирил Петков: България стои твърдо за приемането на еврото

Кирил Петков: България стои твърдо за приемането на евротоснимка: .bloombergtv.bg

Новият министър-председател на България потвърди ангажимента на правителството да приеме еврото след две години въпреки крехката подкрепа сред избирателите. В интервю за кореспондента на Bloomberg в София Слав Оков, Кирил Петков обърна внимание на необходимостта от активно увеличаване на подкрепата за въвеждането на единната валута след провала на комуникацията по време на кризата с Covid-19. Коментарите са първият изричен залог на правителството за влизане в еврозоната, направен от Петков откакто правителството встъпи в длъжност през декември.

Преходът от българския лев към еврото трябва да се третира внимателно и изисква мащабна обществена информационна кампания, каза Петков.

„Това не може да се направи изведнъж“, каза Петков пред Слав Оков за Bloomberg News в София във вторник, като повтори целевата дата за еврото до 2024 г. „Когато не се комуникира добре и след това се налага или натрапва на населението, винаги има риск от политически сътресения, които не трябва да съществуват."

"Ние несъмнено сме ангажирани с датата 01 януари 2024. Разбираме икономическите ползи от това и се стремим да е неразделна част от финансовата ни политика, но трябва внимателно да подходим към комуникацията и затова трябва да започнем от рано. Това е част от нашия план – да не поднасяме изненади и да разговаряме с всички заинтересовани страни за практичната страна на нещата. Например, за какъв период ще трябва да има отчетност и в евро, и в лева в кварталното магазинче. Какъв е подходящият период? Доколко ще има счетоводни проблеми за дребния бизнес?"

Петков каза, че страната ще запази непроменен сегашния фиксинг лев-евро до влизането през 2024 г. / Bloomberg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники