Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кирил Петков: Предлагаме 27-те страни-членки да закупуваме заедно газ

Кирил Петков: Предлагаме 27-те страни-членки да закупуваме заедно газснимка: bgnes.bg

Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим със заливащата ни отвън инфлация. Европейската комисия прие да дискутира българското предложение за справяне с високите цени на енергоносителите.

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Петков информира и какво предлага страната ни.

Съвместно да закупуваме газа, 27 страни заедно, през един преговорен екип, така че да използваме пазарната сила на съюза.

Закупуване, ако цената, която се договори е над 50 евро на мегават час, заедно да направим солидарен механизъм за намаляване на нивата на 50 евро на мегават час.

Друго предложение е координирано намаляване на акциза за горивата. Това ще е предложение, което да се приеме от всички страни на ЕС. Така ще покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях, както и за цялата икономика.

България ще предложи и засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, както и задължително пълнене на газохранилищата на 90% преди следващата зима.

Това ще бъде предложено на дневния ред на ЕК на обсъжданията в четвъртък, заяви Кирил Петков./БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники