Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е получила официално искане да плаща руския газ в рубли

България е получила официално искане да плаща руския газ в рубли

България е получила официално писмо от „Газпром”, с което се изисква плащането на руския газ вече да е в рубли. Това потвърди за NOVA енергийният министър Александър Николов.

Страната ни остава на общата позиция на Евросъюза, че няма да се съобрази с промяна на валутата.

Известието е получено в петък вечерта. В него е посочено, че руската компания очаква занапред да получава плащания единствено в рубли.

„Руският контрагент иска подобно нещо. Спорно е от гледна точка на правни и договорни отношения дали това е приложимо и как", заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

България обаче остава на общата позиция с Европейския съюз – ще настоява да плаща както досега в долари или евро. В нашия договор е посочена щатската валута.

„Със сигурност ще се съобразим и ще запазим обща позиция с Европейския съюз. Очакванията са в писмото, ако не греша, датата е 18 април – тогава да е следващото плащане", допълни министърът.

Под въпрос остава какво ще се случи с газовите доставки, ако не се намери диалог с Русия за плащанията.

„Това е въпрос, който е равносилен на въпроса доколко са предвидими действията и каквито и да е допълнителни санкции от страна на Русия към така наречените неприятелски държави", посочи Николов.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 04 Април 2022 09:22