Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

КЕВР реши: 60% по-скъп газ за август

КЕВР реши: 60% по-скъп газ за август

С 60% ще поскъпне газът със задна дата – от 1 август, реши КЕВР. Цената ще е 297,89 лв. за мегаватчас, която е рекордно висока за България.

Комисията е определила цената след извършен подробен анализ на предоставените данни и документи във внесеното на 1 август ценово заявление на „Булгаргаз“, съобщиха от енергийния регулатор.

"Основната причина за високия ръст на цената за август месец е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна. В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност, много от държавите на континента също сключват краткосрочни договори. Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на международните индекси", посочват от КЕВР.

От там подчертават, че независимо от увеличението данните показват, че цената на природния газ в България остава по-ниска от цените на европейските газови борси - на най-големия газов хъб TTF те отбелязаха нов исторически ръст и достигнаха до над 212 евро/МВч.

Основната причина за по-ниската цена у нас са благоприятните ценови условия по договора за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена и не са обвързани с цените на международните борси, а с цените на петрола за 6 месеца назад, уточняват от енергийния регулатор.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 12 Август 2022 15:03