Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Домейн.ею – кирилицата завладява интернет

Домейн.ею – кирилицата завладява интернетснимка: bnr.bg

Дългоочакваният в България домейн на кирилица с разширение „.ею“ вече стартира. Той дава възможност да се създават интернет адреси, изписани изцяло на български език. От тази иновация ще могат да се възползват всички институции, общини, компании и физически лица, които имат желание да бъдат по-лесно откриваеми в българското интернет пространство. Комбинацията от букви „ею“ е избрана от българските интернет потребители, след проведено запитване. С въвеждането на „.ею“, кирилицата официално става третата азбука, която се използва при изписването на домейни. Другите възможности са латиницата и гръцката азбука. До този момент домейнът „.eu“ е един от най-популярните в света. Регистрацията на нови домейни на кирилица вече е достъпна, а чрез нея милиони хора по целия свят ще могат да използват родния си език в интернет и да се възползват максимално от възможностите, които предлага виртуалното пространството. Новото разширение е добра стъпка към запазване на културната идентичност на народите, използващи кирилица, и отвежда уеб комуникацията на по-високо ниво. От новия домейн ще могат да се възползват страни като Македония, Русия, Беларус, Сърбия, Украйна, Казахстан и Монголия.Потребителите могат да регистрират, което и да е име на домейн, изписано изцяло на кирилица, стига то все още да е свободно в базата данни.

Джовани Сепия, мениджър Външни отношения към Eurid, организация с нестопанска цел за регистриране на интернет домейни, назначената от Европейския регистър, разказа повече за новите възможности в интервю за Радио България:

Ние вярваме, че домейн на кирилица е страхотна възможност за бизнеса и всички професионалисти в България. Той ще позволи на тези хора и тези компании да изразят идентичността си като българи и в същото време като европейци. Искахме да въведем кирилица, защото това е знак, съобщение към целия свят, че е хубаво да подкрепяме многоезичността (полиглотията) в интернет. Позволяваме на хората да използват собствения си език. Това е малка стъпка към многоезичен интернет. До сега отзивите са много позитивни. Въпреки че не вярваме да има много регистрации, вярваме, че това е прекрасна възможност. Позволяваме на регистриралите домейн, на нашите интернет доставчици и на всички европейци,  които използват кирилица, да изразят себе си на собствения си език.

Джовани Сепия посочи също, че целта е да заложим по-скоро на качеството на новите домейни, отколкото на тяхното количество. Чрез домейн на кирилица уеб страниците на фирмите ще се индексират по-лесно от търсачките на родния им пазар. Ще се улесни и достъпът до интернет за българските потребители, тъй като вече няма да е необходимо да се изписват на латиница специфични букви като Й, Ц, Ш, Щ, Ъ, Ю и Я. Домейнът е отворен и за жители на Европейския съюз, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.