Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

За радостта от живота извън системата

За радостта от живота извън системата

Омръзнало ви е от ежедневието на бързи обороти, агресията и шума в градовете? Съществува ли място далеч от всичко това, където да се преселим за постоянно? Хубаво е да се заселим сред природата, но от какво ще живеем? Омагьосаният кръг, в който всички се въртим, за да си осигурим що годе нормален стандарт на живот, ни кара да забравим за истинските радости в живота.

екоселище Радост

Далеч от комфорта на консуматорското общество изход има, но малцина се осмеляват да загърбят удобното, за да се впуснат в приключението на неизвестното. Един от щастливците, загърбили уредения живот в системата, е Никола Куташки, чийто дом е екоселище „Радост”. В него има 6 къщи, от които 4 са напълно реновирани в стар български стил и имат всичко необходимо за посрещане на битовите нужди. В момента постоянно живеещите там са около 10 души:

екоселище Радост

Идеята е да създадем едно място, където хората спокойно да могат да развият талантите си, да произвеждат храната си, да има чиста вода, слънце и почва – разказва Никола. – За да отиде да живее там, човек трябва да е преодолял желанията, които има в града, защото на село няма онези удоволствия, които предлага града. Трябва да търси друг тип начин на живот, който е свързан с повече тишина, звуци от природата, разговори от сърце. Много мислехме и стигнахме до извода, че е време да се създаде един нов свят. Свят, в който хората живеят без насилие, в хармония с природата, животните и със себе си.

екоселище Радост

След 13 години в бизнеса Никола Куташки решава, че е време да последва сърцето си и да промени живота си. Той определя стреса и насилието,  като основната причина за влошеното здраве на хората. Макар да звучи утопично, той иска да създаде и да живее в паралелна действителност, където насилието отсъства, а хората са щастливи и единни. Създаването на мрежа за обмяна на стоки и услуги, независима от парите е идея, която е заимствал от пътуванията си из цяла Европа през изминалата година. Твърди, че тя е възможна, защото екоселищата стават все повече и във всяко от тях има хора, които са отворени към  другите и искат да си помагат.

екоселище Радост

Животът в екоселище „Радост” не е за всеки и това е напълно нормално – смята Никола. Някои изобщо не могат да се откажат изцяло от удобствата на живота, който водят и да излязат от зоната си на комфорт. Хората, избрали да живеят там, са вегетарианци, а алкохолът и цигарите са забранени. Използването на препарати за бита е минимално. Те са заменени със смеси от естествени материали. Например вместо прах за пране се използват ядки от сапунено дърво. Селището разполага с възможност за езда, собствено кану, тъкачен стан, на който гостите могат да изтъкат красиви пана, ателие за работа с глина и дърво.

екоселище Радост

За всеки от занаятите има отлично подготвен човек, който разкрива тънкостите им. Мястото е подходящо и за провеждане на различни семинари и курсове, тъй като старите плевни са превърнати в уютни зали. Осигурен е и достъп до интернет, макар целта на общността е той да се използва ограничено. В момента в селището живеят пет деца, за които скоро ще бъде построено училище.

екоселище Радост

Ако сме спечелили вниманието ви, остана само да откриете това райско кътче. А това е лесно. То се намира в село Горско Косово, на 50 километра от Велико Търново, в община Сухиндол. Подарете си няколко незабравими дни с общността там и със сигурност ще откриете нещо за себе си. Може би след това няма да поискате да си тръгнете. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники