Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Explore Bulgaria” – приключението продължава

„Explore Bulgaria” – приключението продължава

Има още много кътчета на България, които да бъдат изследвани, както и много мечти, които да бъдат осъществени. Така мислят четиримата изследователи на National Geographic Channel България, които зрителите на канала вече познават от миналите 2 сезона на проекта Еxplore Bulgaria. Тяхната мисия е да откриват и да показват на телевизионните зрители любопитните и малко известни места на родината ни, да разказват за преживяванията си и така да ни припомнят колко малко всъщност познаваме България.  

Explore Bulgaria

Цялото приключение вече трета поредна година има за цел по един популярен и достъпен начин да  разказва, надявам се приятно, за прекрасни неща в България. Ние самите, в известен смисъл, сме като богоизбрани, защото реализирайки тази продукция си прекарваме много добре, виждаме и посещаваме тези места – каза преди представянето на един от епизодите на новия трети сезон Георги Богданов, който е сред авторите на „Explore Bulgaria”.

Преди повече от две години, възможността да станат изследователи в първия сезон на проекта и да споделят преживяното от обиколката на България получават двама от зрителите на National Geographic Channel. Това са екологът Васил Попов, който се учи докато е на път, знае много и обича да научава още повече и археозооложката от Националния природонаучен музей Надежда Карастоянова, за която нито една скала не е достатъчно висока и нито една пещера – прекалено тъмна.

Двамата са избрани от жури сред повече от 1000 кандидати. Заедно с изследователите на Nacional GeograficChannel България – Мая Стоилова, инструктор по сноуборд и уиндсърф и Георги Палазов, олимпиец и преподавател по плуване, те се отправят на първата си телевизионна експедиция през пролетта на 2014 г.

Explore Bulgaria

До момента любителите на приключения са представили 12 различни места в България. Шестте епизода на втория сезон на проекта „Explore Bulgaria” ни отвеждат до Странджа планина в Югоизточна България, Русенски Лом с прочутите скални манастири, язовир Жребчево със своята призрачна потопена църква, парк Ропотамо с древно светилище, причудливи скални образувания и безкрайно богата флора и фауна. Строят иглу в подножието на връх Синаница в Пирин и почистват надвиснали и опасни камъни над Мадарския конник. Третият сезон, който в момента се представя от National Geografic Channel, е заснет основно в Родопите. Участниците пътуват с кемпер, който е техният базов лагер и в който се връщат вечер, след като до крайната си цел са стигнали с велосипеди. Кемперът им служи и за мобилна лаборатория – там те анализират събраните данни.

И в трите сезона имахме различни преживявания – споделя професионалният плувец Георги Палазов. – Вече работим добре, като екип. Много добре и бързо се получиха нещата. В Родопите снимахме 2 седмици непрестанно. Всеки един от сезоните носеше свой различен заряд. В началото не знаехме какво да очакваме, във втория сезон бяхме с определена нагласа и подготовка в резултат от вече натрупания опит, но при различните места и ситуации тази подготовка се оказа излишна. Сега сякаш машината беше смазана – нямахме очаквания и нещата просто се случваха сами по най-добрия начин.

Explore Bulgaria

А и няма как да не се получават добре епизодите – та нали всеки един от тях е  една сбъдната мечта, завършена страница от дневника на експедицията. Мая, Георги, Васил и Надежда запазват приключението в сърцата си и знаят, че следват още откривателства. И разбира се, още прекрасни минути за телевизионните зрители – бъдещите откриватели на тайните на България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.