Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Електронен масив представя българска литературна класика

Електронен масив представя българска литературна класика

Ден преди празника на народните будители в Медийния център на БНР бе проведена заключителна лектория по проект на Института за литература при БАН. Той е реализиран по програма БГ 08 "Културно наследство и съвременни изкуства". Начинанието включва дигитализиране на документи, книги и вещи от фондовете на български майстори на перото: Иван Вазов, Петко и Пенчо Славейкови, Михалаки Георгиев, Пейо Яворов, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Фани Попова-Мутафова, Елин Пелин, Никола Вапцаров, Димитър Димов. Те ще бъдат представени безплатно в уникално уеб базирано хранилище на портала "Българската литературна класика – знание за всички" – bglitarchives.org.

Над 206 хиляди са архивните единици в този масив. А времето оставя своите следи върху тях. Самият акт на дигитализиране на такъв огромен брой единици беше непосилен, тежък физически труд – отбеляза Елка Трайкова, директор на Института за литература при БАН. – Но с това, разбира се, не свърши и въобще не се изчерпват същността и смисълът на проекта. Ние трябва и продължаваме все още да структурираме този огромен корпус от материали, да описваме възможно най-подробно и разбираемо какво се случва с всяка една от тези дигитални единици, за да могат хората да търсят, да се докосват и използват този огромен дигитален портал. Уверявам ви, там има наистина интересни неща. Любопитни както за професионалните литературоведи, за историците и за литературните историци, така и за всички хора, които обичат българската литература и искат да опознаят българската култура на ХХ век.

Както отбеляза Юлия Цинзова, директор на Столичната библиотека, това е една от най-големите дигитални платформи не само за българска литература, но и в българската култура. Важно е, че в нея участват със своите ценни и редки ръкописи, книги, периодика Институтът за литература при БАН,  Националният литературен музей и ръководената от г-жа Цинзова библиотека.

Столичната библиотека има вече дигитални ресурси, има няколко платформи, но тази беше предизвикателство наистина… И с обема си за нас тя беше предизвикателство дали ще може да издържат системата ни, мрежата ни, и дали колегите, които обработват графично, ще се справят така, че тя да има нужния вид. Да бъде много достъпна и използвана лесно не само от ученици, студенти, изследователи, родители, но и от българи, живеещи в чужбина.

Според г-жа Цинзова е добре да има продължение на проекта например с рецензии на чужд език. Защото има огромен интерес още от неговото начало както сред нашенци в чужбина, така и сред децата им, които не владеят добре български.

Първоначално в библиотеката бил направен електронен каталог на българските периодични издания до 1944 година. След това – и на детска периодика. Представени с творби са 13-те български писатели, публикувани в детския периодичен печат. Сега там продължават с дигитализирането на периодика за деца до 1944-а.

Прекрасен и просветителски проект нарече начинанието Катя Зографова, главен уредник на къщата-музей на Никола Вапцаров. И още:

За Националния литературен музей това е първият европейски проект, който институцията печели. Разбира се, преди това аз лично съм участвала като външен консултант в няколко европроекта. За нас беше голямо изпитание, предизвикателство и удоволствие да работим с толкова амбициозни и по-опитни от нас партньори като бенефициентите на проекта – Институтът за литература и Столичната библиотека, които бяха наши учители в тази сложна материя, каквато е работата по проекти. Разбира се, Националният литературен музей има огромно количество архиви, които само частично влязоха в дигиталния свод, благодарение на този проект. Така че в бъдеще вероятно трябва да продължим, както каза Юлия Цинзова, в устойчивото развитие на този проект. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники