Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Iwalk - един по-нетрадиционен поглед на историческите ни забележителности

Iwalk - един по-нетрадиционен поглед на историческите ни забележителности

Министерството на туризма отчете 2016 като успешна година за бранша до момента. Въпреки оптимистичните данни за ръста на туристи и реализирани нощувки, не можем да подминем проблемите у нас. Един от тях несъмнено е липсата на достатъчно достоверна информация за страната на чужд език, а дори и на български. Множеството пътеводители, карти и рекламни материали, които туристите могат да си купят, често не са достатъчно актуални. Братята Димитър и Ивайло Игнатови са потърсили решение на този проблем. Те са създали интерактивна 3Dкарта на историческите ни забележителности.

Голямата базилика в Плиска и църквата “Света Троица” в Свищов

Повече за проекта Iwalk, както и за трудностите с реализацията му, разказва Димитър Игнатов:

Ние сме от Белоградчик и идеята тръгна оттам, че искахме да направим нещо за града с чисто туристическа цел. След това тази идея се разрасна и решихме да го направим за цяла България. Разгледахме какво има и няма в интернет и решихме, че може би това е нещо ново за представяне на  туристическите обекти на Белоградчик, а вече и на цяла България. Най-големите ни трудности са свързани с чисто технологичната направа на картата на България, защото за първи път в световен мащаб се опитваме да пресъздадем една цяла държава с всичките туристически, исторически паметници, бит и култура. Защото, да се възстанови един туристически обект в 3D, е много трудно, отнема много време и изисква сериозни специалисти.

Покритият мост в Ловеч и Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”

Целта им е, макар и само на български, да разкажат за природните и историческите забележителности у нас по един по-вълнуващ начин. Към всеки обект, достъпен на сайта до момента, има звуков файл, в който е разказана някоя легенда за мястото. Всяка от тях обаче се основава на исторически факти. С помощта на консултанти братята са открили много предания за различни места из страната. Един от последните добавени обекти е Кръстатата казарма във Видин. Ето каква е легендата за нея:

Турският владетел кани френски инженери, за да построят нов конак в града. На пищна вечеря събира и всички свои приближени. Подпийнал, владетелят става и дърпа плащаницата на християнския духовник по това време. Започва да танцува пиянски танц с нея. На следващия ден пада тежко болен. Много хора се опитват да го излекуват - местни знахари, лечители, но никой не успява. Идва едно момиче, което прекарва доста време при него. На другия ден той отива на работното си място и събира френските инженери. Къса проекта на четири равни части и ги подрежда във формата на кръст. Това е било извинението му пред Господа, че се е подиграл с християнската вяра.

Кръстатата казарма във Видин и Куртпашовата кула във Враца

Освен легенди и интересни истории, сайтът ще разказва и за българските ястия, традиции и ярки личности, за които не знаем много. Пример за такъв човек е Виден Табаков от видинското село Стакевци, който е разработил технология за изстрелване на совалки в Космоса. През 1969 година той е единственият българин, допуснат в наземния екип, изпратил първия човек на Луната Нийл Армстронг. През 2015 година Табаков умира на 95 години в САЩ, но за  научните му постижения и живот сме длъжни да научим повече и да продължим да говорим.

Работата по подобен проект е трудна, но успехът му е гарантиран. Страната ни е пълна с изключителни места и хора, с чиито постижения трябва да се гордеем. Не бива да пречим на онези, които днес пишат историята за следващите поколения, а напротив - да им помогнем за доброто на всички нас. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.