Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Проект на млади биолози прослави България отвъд Океана

Проект на млади биолози прослави България отвъд Океанаснимка: bnr.bg

За първи път български студентски отбор участва на  финал на престижно световно състезание по синтетична биология iGEM в Бостън, САЩ. Младите учени бяха избрани сред 300 други екипа от цял свят. В проекта участваха десет студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Техническия университет в София. Компанията „София Тех Парк“ подкрепи подготовката на студентите, като им предостави специализираната си лаборатория и оборудване. Ръководител на отбора е Борис Киров. Една от участничките – Илка Цветкова, е студентка в IVкурс в Биологическия факултет на Софийския университет. Тя ни представи темата на проекта:

Нашият проект е свързан с бактерията на киселото мляко. Идеята ни е да подобрим нейните качества, да може да се замразява, размразява, след което да оцелява. В практиката при получаването на закваски в процеса на лиофилизация, условията са екстремни и стресови за оцеляването на млечнокиселите бактерии и това води до огромни загуби главно за фирмите, които работят с тях. За тази цел използвахме бавноходката, наричана още тардиграда (от латински tardigradus– „стъпващ бавно“). Това е микроскопично животно, живеещо и адаптиращо се във водни и сухоземни среди при екстремни условия, като високи или ниски температури, надморска височина до 6000 м., дълбочина под морското равнище до 4000 м. и радиация. При необходимост могат да изпаднат в анабиотично състояние и така да преживеят до две години. Някои видове тардигради дори след 30-годишна хибернация могат да дадат потомство. Установено е, че синтезата на биопротектанти под формата на белтъци играе важна роля в тяхното оцеляване. Такива са например протеините CAHS1,SAHS2 и др. Взехме 4 белтъка и успяхме успешно да ги вкараме в бактерията, след редица опити и тествания установихме, че  този тест й се е отразил благоприятно – разказва Илка.

Българските студенти са впечатлени от останалите проекти, над които чуждестранните им колеги са работили години наред и са вложили много труд и усилия, за да постигнат целите си. А журито, в което е имало и представители от европейски държави, запознати с условията на работа на младите учени в България, е било изключително впечатлено от резултатите на отбора ни. В Бостън, разказва още Илка, нейният отбор е срещнал много голяма подкрепа от българската общност, която му е предоставила необходимите консумативи за проекта (нещо, което българските фирми са могли да осигурят след месеци чакане). Настаняват ги в голяма къща и ги обгрижват с внимание. Редно е да споменем, че представянето на студентите до последно беше обречено на провал. С помощта на дарители и кампания за продажба на тениски с логото на отбора членовете му успяват в последния момент да съберат средствата и да се регистрират за участие. Илка ни представи и равносметката от положените усилия:

Българският отбор се завърна с бронзов медал. Успяхме след толкова години застой да прославим България, да се говори за нас. Мотивирахме много български студенти, които искат да станат част от този отбор. А моето послание е студентите да не се отчайват и независимо от негативните критики, които ще чуят по пътя, да продължават. Когато човек е решен да постигне нещо, той може и ще намери подкрепа, стига да я търси.

Проектът на младите учени е концептуален и иновативен, а резултатите от него ще имат широко практическо приложение в различни области и ще отворят нови научни врати в сектора на биотехнологиите. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники