Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Уникална находка разкри името на първия пловдивски кмет

Уникална находка разкри името на първия пловдивски кмет

Уникална археологическа находка разкри името на първия пловдивски кмет. Под югоизточния ъгъл на сцената на Античния театър в града беше открит надпис на 2000 години.

Първият управител на града под римско управление е пряк наследник на тракийската царска династия на Одрисите. Градоначалникът е бил и главен жрец на римската провинция Тракия и по негово време Филипопол е обявен за метрополия.

„Това е най-ранният надпис, който дава информация не само за античния Филипопол, а и за водещата роля, която градът получава в провинция „Тракия“ по времето на император Домециан. Надписът е почетен и се намира под статуя на най-видния гражданин на Филипопол от първи век Тит Флавий Котис. Мъжът е бил наследник на последните тракийските царе и е заемал всички важни длъжности, които са съществували в един римския град. Тит Котис е първожрец на императорския култ, не само за Филипопол, а и за цялата провинция. По това време се създава и Съюза на градовете от провинцията, който се грижи за правата на селищата пред римските власти, а Филипопол заема водещата функция в обединението", разказа преподавателят по старогръцки в СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков.

По думите му, надписът доказва, че Античният театър е съществувал още през 90-те години на първи век, а не 20-30 години по-късно, както се е считало досега. Уникалната археологическа находка показва още, че Филипопол е бил водещ град - метрополия 1 век по-рано.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.