Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

На сладка приказка с български локум и халва

На сладка приказка с български локум и халваснимка: bnr.bg

Въпреки голямото разнообразие от захарни изделия на  пазара, българският локум и халва красят трапезата ни в празник и делник. Днес  ви срещаме с Мария Георгиева. Тя е управител на ямболска фирма, която произвежда  различни видове халви, тахан, локуми и плодови резенки.

Фирмите, които произвеждат продукти с тахан в България  може би се броят на пръстите на едната ръка. Ние сме една от тях. Семейната  ни фирма е създадена през 1999 година. Стартирахме с производство на няколко  вида халви – разказва Мария Георгиева. – Основната суровина за  тахан халвата е таханът, по-точно слънчогледовият тахан. По-късно включихме  доста други продукти, между които локум, резенки, сусамови халви. В България  сусамът като производство и реколта е много слабо застъпен. Така че не можем да  си осигурим тази суровина тук. По принцип купуваме вносен сусам, от който  произвеждаме сусамовия тахан. Вносът основно се осъществява от Индия и Нигерия.

В последните години се наблюдава тенденция към  здравословно хранене, използване на органични храни и таханът е част от това  хранене. България включва ли се в тази тенденция? Отговорът на Мария Георгиева  е обнадеждаващ:

В последните години и в България доста се употребява  таханът, съдим това по нашите продажби. Засилва се потреблението на този  продукт и сред младите хора. Тук се включва и пълнозърнестият сусамов тахан. Мисля че България отговаря на тези световни тенденции  към по-здравословно хранене. А що се отнася до халвата, основната е  слънчогледовата тахан халва. По принцип тахан халвата може да бъде  слънчогледова, сусамова, фъстъчена в  зависимост от ядката, която се използва за тахана – споделя  Мария Георгиева. – На българския пазар, за разлика от турския и гръцкия,  най-много се употребява слънчогледовата тахан халва. В нугата халва се съдържа  основно захар и глюкоза, а в слънчогледовата преобладава слънчогледовият тахан.

От моето детство си спомням вкуса на слънчогледовата  тахан халва. Фирмата ви пази ли този традиционен български вкус ?

Бих казала, че вкусът е абсолютно запазен. Ние произвеждаме  по традиционна рецепта, тоест така, както се е произвеждала халвата в България преди  40, 50 и 100 години – казва Мария Георгиева. – С тази разлика, че е подобрен  търговският вид на продукта. Той е един от най-древните. Освен това, е и  полезен за децата. Защото основната съставка е смляно слънчогледово семе. За  разлика от сусама, в България се произвежда достатъчно слънчоглед и затова работим  с български производители на слънчоглед.

Локумът е един от традиционните захарни изделия на нашата  трапеза. По какво се отличава българският локум от този, който се произвежда в  съседните страни?

Мисля, че Турция е номер едно в производството на различните  видове локум. Там е буквално бутиково производство. Но като вкусови качества  нашият локум не отстъпва по нищо на локума, произведен в съседните страни. Що  се отнася до потреблението на различните видове локум, тук трябва да говорим  пак за традиции. Най-предпочитаният и търсен е розовият локум или „цветен”  както го наричаме. Ароматът, който използвам, е есенция от българска роза  – отбелязва Мария Георгиева.

Къде предлагате вашите продукти? Мария Георгиева  отговори:

За момента освен в България имаме износ за Румъния и  Словения. Надяваме се с годините да разширим продажбите си. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.