Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Днес е денят на светите равноапостоли Константин и Елена

Днес е денят на светите равноапостоли Константин и Елена

Църквата почита днес светите равноапостоли Константин и Елена. В началото на 4 век император Константин въвежда християнството като официална религия във Византия. Неговата майка - царица Елена, отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Заради тези дела в името на християнската вяра Константин и Елена са канонизирани.

Според народните вярвания на днешния ден е забранена работа на полето. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Това е и денят на нестинарството. Именници днес са Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка.

Днес Пазарджик отбелязва своя празник. Тържествата започнаха с празнична литургия в църквата "Св. Св. Константин и Елена", която отслужва Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай. Той ще води и литийното шествие до площад "Константин Величков".

С празничен водосвет и благословена трапеза ще бъде отбелязан храмовият празник на параклиса "Свети Константин и Елена" в 101-ви Алпийски батальон в Смолян. По установена вече традиция отец Иван Марински от църквата "Св. Дух", към чиято енория е параклисът, ще отслужи  богослужението, а на обяд ще има благословена трапеза, съобщиха от смолянското поделение. Параклисът в поделението е построен през 2007 година по идея на военнослужещите, за да ги закрилят светите равноапостоли Константин и майка му Елена и да даруват здраве за семействата им. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.