Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Сабите на войводите" събра оръжията на революционерите ни под един покрив

"Сабите на войводите" събра оръжията на революционерите ни под един покрив

Ятаганът на отец Матей Преображенски, трите хладни оръжия на Васил Левски и още 40 саби и ками на българските войводи и революционери могат да бъдат разгледани в Историческия музей във Велико Търново. Оръжията са сбирка от 18 музея и едно семейство от великотърновското Ново село. Изложбата е посветена на 180 години от рождението на Апостола на свободата и на 150 години от битката на четата на Филип Тотю при павликенското село Върбовка.

Сабите на войводите

За първи път в България на едно място са събрани сабите, камите и щиковете на българските войводи и революционери. Всички български музеи преотстъпиха на Велико Търново хладните си оръжия, за да бъдат събрани в национална изложба в музей „Възраждане и учредително събрание“. Под един покрив са сабите на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, на Георги Сава Раковски, на Панайот Хитов и Филип Тотю, на Матей Светопреображенски и на много други български революционери, разказва директорът на великотърновския музей Иван Църов:

Лично на мен ми е най-интересна сабята на Иван Кулин, който е бил войвода в северозападна България, дори е участвал в освободителните борби на Сърбия. Явно той си я е правил по поръчка и е изписал: „Българино, братко мой, ти от турчин ся не бой. Вземи сабя, върви на бой“. А на другата страна на острието има надпис „Смърт или свобода“ и е направен един лъв.

Сабите на войводите

Най-старата сабя, която посетителите могат да видят в експозицията, е на търновеца Велчо Атанасов Джамджията. Оръжието е от 1835 година, когато той организира Велчовата завера. Тя не успява, защото е разкрита, а самият той - заловен и обесен. Най-късните саби са от годината на Освобождението - 1878, но някои от тях са били притежание и на революционери в доста по-късно време, уточнява Иван Църов.

Във всички времена притежанието на оръжие е било забранено – и в Османската империя, и в следосвобожденска България.

Регионалният исторически музей във Велико Търново е извадил от оръжейния си фонд общо 28 саби. Сред тях са сабята и ножът на Филип Тотю.

Няколко от тях са от село Мусина, изготвени непосредствено пред началото на Априлското въстание и по-скоро формирането на четата на Бачо Киро и поп Харитон. Дори наковалнята, на която са изковани, също ще бъде в експозицията. Те са груби, грозни, но са били полезни за въстаниците.

Сред сабите има и трофейни оръжия с надписи на старотурски. Повечето саби са изработка на български майстори, но няколко от оръжията са ковани в чужбина. Такава например е сабята на Христо Ботев, която е предоставена за изложбата от музея във Враца. Тя е румънски армейски образец. Хладното оръжие е изработено през 1861 година и е с герба на румънски владетел.

Хаджи Димитър и Стефан Караджа са били с белгийски саби.

Специално за изложбата и експонатите в нея е издаден луксозен каталог.  / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники