Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В СОК «Камчия» беше отбелязан рождения ден на Пушкин

В СОК «Камчия» беше отбелязан рождения ден на Пушкин

Санаторно-оздравителният комплекс «Камчия» по традиция отбелязва 6 юни – рождена дата на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин и Международен ден на руския език, с много инициативи и Пушкинска кино-панорама с филми по произведения на поета, а така също и ленти за живота на великия руски творец.

6 юни е специален ден и за детския лагер «Черноморски» в „Камчия“, който беше открит на тази дата преди четири години. Днес „Черноморски“ посрещна участниците в първата лятна смяна за тази година – те са от Москва и ще участват в професионалния проект „Дело на живота“ – смяна, посветена на запознаването с различни професии и професионалното ориентиране.

Денят в лагера започна с радиопрограма, в чест на Пушкин. Стихове на великия руски поет бяха прочетени и по време на тържественото откриване на лагерната смяна. По-късно през деня се проведе и инициативата „Цветя за Пушкин“, в която децата на „Камчия“ рисуваха на асфалт огромен букет. Гостите приветства Павел Журавльов – първи секретар на посолството на Руската федерация в България, представител на Россътрудничество за България и директор на Руския културно-информационен център в София. Той разказа за произведението на Пушкин - „Кърджали“, в което са описани българите в Бесарабия и Молдова, а също и за най-големия син на Александър Сергеевич – също Александър - командир и отличен полководец в Руско-турската освободителна война.

„Обичайте Пушкин и отдъхвайте в „Камчия“ -  прекрасен курорт и детски център, бъдете здрави и щастливи“, пожела Журавльов на децата.

Празничният ден, посветен на Пушкин и руския език, бе отбелязан и в Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Камчия, което е с усилено изучаване на руски език от 1 до 12 клас.

Учениците в гимназиалния курс четоха стихове на великия поет в оригинал, а по-малките – представиха драматизация по приказните произведения на руския класик и прочетоха част от любимите на всички пушкинови приказки. Деветокласниците запознаха своите съученици  с интересни факти за живота на А. С. Пушкин - не само поет, но и драматург, литературен критик, историк, публицист и белетрист. Той е една от най-влиятелните фигури в началото на 19 век, който още приживе има репутацията на най-значимия руски национален поет и основоположник на съвременния руски литературен език. 250 млн. жители на планетата говорят на руски език, като това е един от шестте официални езика, приети от Организацията на обединените нации. Денят на Пушкин продължи с прожекция на филма „Приказка за цар Салтан“, създаден по приказка на поета.

В Пушкинската кино-панорама са включени филмите «Господарката селянка», създаден по едноименното произведение на А.С. Пушкин от 1831 г. и «Капитанската дъщеря» на режисьора Владимир Каплуновский по адаптация на едноименния роман.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.