Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Магията на чипровските килими събра многобройната публика на Капана фест в Пловдив

Магията на чипровските килими събра многобройната публика на Капана фест в Пловдив

Велика Стоева от гр. Чипровци се занимава от дете с изработката на килими. Всички жени в рода й са били тъкачки, а станът е неизменна част от домашните мебели. За мен това е професия вече 20 години. Много трудно се оцелява с този занаят, защото отнема време и усилия, но пък ми дава сила и спокойствие – казва тя. – От ръцете на тъкачите излизат истински произведения на изкуството, които се ценят от хората с естетично чувство – добавя тъкачката от Чипровци. Преди дни, в рамките на Капана фест, в Пловдив тя показа как се изработват едни от най-красивите килими в България в ателие на открито, посветено изцяло на чипровските килими. Събитието бе организирано от Фондация „Заедно за Пловдив“, която подготвя града за Европейска столица на културата през 2019 г. Целта е да провокира интереса на хората към ръчните изработки и да покаже, че те имат място в съвременния начин на живот. Проектирането на всеки килим е най-трудната част, а в рамките на един ден и най-сръчната килимарка не може да изтъче дори мотив от килима, който е планирала. Аз предполагах, че ще има интерес в Пловдив към килимите, но той надмина моите очаквания – отбелязва младата майсторка:

чипровските килими

Мисля, че не е само любовта към традициите. За съвременните хора това е нещо далечно, то не се случва всеки ден и е много любопитно и интересно. По време на ателието в Пловдив ние разговаряхме на тема килими, за материалите за тяхната изработка, споделяхме си любопитни истории и за всички беше много полезна и приятна срещата. Имаше доста деца, а те са най-смелите ни поддръжници, които не се умориха в рамките на 5-6 часа да стоят и да работят. Това ме кара да се чувствам доволна от представянето ни в рамките на фестивала. Ние ходим на подобни занаятчийски изложения на открито, където винаги носим и стана със себе си. Така можем да покажем начина на изработка на килимите. Хората когато видят един килим оценяват багрите и шарките, материята и красотата му, но когато сами опитат да направят подобно изделие, разбират сложността и цената на чипровските килими. Има модели, които са от векове и ние ги пресъздаваме. Пазим ги като орнаменти, композиция и цветове. Те изцяло са базирани на автентичната техника и шарките, с които се отличава килимарството в Чипровци. Мисля, че всяко нещо търпи развитие, но е важно да се запази общия вид. С материята на килима не трябва да се експериментира. Всички изкуствени влакна само имитират свойствата на вълната, но не могат да я заместят. Тя е най-добрият материал за изработката им. Дори да добавим коприна, ние вече бягаме от традицията. В съвременния живот могат да се правят по-малки формати, като пана за стена, възглавнички, тапицират се столове, чанти и по този практичен начин доближаваме хората до родната традиция.

чипровските килими

В самия град Чипровци са останали малко на брой майстори, повечето са се пръснали на различни места в страната. Велика Стоева е щастлива със своите ученици и последователи в килимарството. Гладки килими има на много места по света, но чипровският и местната ни школа се отличават по стилизацията на орнаментите. Нашата е по-различна от всички други килимарски школи по света, казва тя и продължава:

чипровските килими

Има много различни теории за произхода на килима и за началото на този занаят в Чипровци. Документи, които доказват как са били изработвани килими в този град, съществуват от 1750г. Според местни легенди, килимарството възникнало много преди това. Някои изследователи твърдят, че занаятът дошъл от Изток. Все пак древна Персия е неговата родина и от там е тръгнало разпространението му по света. С идването на прабългарите по нашите земи, е пренесена и традицията. Тук при взаимодействието с тракийската култура, са се появили специфичните орнаменти, характерни само за България. Има и такива символи, които се срещат навсякъде по света. Интересното е, че орнаменти, които са най-близки до чипровските, се срещат в Северна Америка. Едно от твърденията е, че при Великото преселение на народите прабългарите и индианците тръгват от едно и също място и в различни посоки пренасят една и съща култура. Това е причината да има такова сходство в багрите и орнаментите.

чипровските килими

Аз харесвам всички шарки на чипровския килим, но най-въздействащи са най-старите запазени образци, които са съставени изцяло от триъгълници в различни композиции. Триъгълникът е символ на мъжкото и женското начало, съединени заедно, напомнят за връзката в семейството. Понякога сред символите има и пясъчен часовник, който наподобява кръговрата в живота и природата. На базата на триъгълника са се развили всички останали орнаменти. С повече триъгълници се изобразява канатицата – тя представлява пеперуда, символ на вечния живот. След това триъгълникът се доразвива в кръг, който олицетворява слънцето – символ на живота като цяло. Птиците, които ги има и при индианците също са много характерни. Те са символ на радост и живот. Но има и още нещо – древните хора са вярвали, че птиците пренасят душите на мъртвите от единия към другия свят. Те и днес се поставят върху килимите, за да ни напомнят, че сме дошли за малко на тази земя и не трябва да се самозабравяме. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.