Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Студенти поддържат и развиват българските традиции и култура в Шотландия

Студенти поддържат и развиват българските традиции и култура в Шотландияснимка: bnr.bg

Доста българи избират да учат в чужбина или да търсят подходяща кариера за себе си зад граница. Някои от тях се завръщат обратно в родината, а други намират това, което търсят далеч от дома си. Въпреки това, независимо в коя точка на света се намираме, винаги е хубаво там да открием нещо близо до нашето сърце и култура, нещо истинско, нещо българско. Едно такова място е Абърдийн – третият по население град в Шотландия, където български студенти поддържат, съхраняват и развиват българските традиции, дух и култура. Народни танци, музика, носии, готварски вечери и много усмивки обединяват сънародниците ни в Абърдийн и им позволяват да се почувстват като у дома си.

За тях ни разказва Никола Лазаров, който е президент на Българското общество в град Абърдийн за изминалата учебна година. Учи компютърни науки в университета там и споделя, че след като приключи с обучението си и събере малко опит, иска да се завърне в България.

Българската общност в Абърдийн е уникална. Университетът тук е много добър, а образованието е безплатно. Това привлича доста наши сънародници. Нашата общност помага изключително много на българите, които решат да учат тук. Събитията, които организираме, са разнообразни. В началото на годината правим среща за първокурсниците, която им помага да се запознаят с останалите членове на общността. Организираме и събирания с български народни танци. С тях се гордеем много, защото там най-вече се усещат българският дух и култура.“

Освен забавления, комитетът на българското общество организира и срещи с българите в Абърдийн. На тях участниците обсъждат по какъв начин могат да помогнат за развитието на Родината и получават полезна информация – например как и къде могат да гласуват на предстоящи избори. Да видиш всички тези българи, обединени в Шотландия, е наистина красиво. – казва Никола и продължава:

За 3 март имахме представление, 10 души бяха изготвили невероятна хореография. Спечелихме стипендия от университета да закупим български носии и да ги представим пред чужденците. Те самите бяха удивени. Едно от най-големите събития пък е Балканското ни парти. То е посещавано от най-много хора. Тази година имаше около 300 човека от България, Гърция, Румъния и др. Всяка седмица провеждаме и Jam Sessions, където хората пеят български песни и танцуват. Всички събрани пари от мероприятието даряваме за благотворителна кауза. Искаме да покажем, че заедно можем – можем да се забавляваме, можем и да правим добро.

Българската култура и приветливият български дух привличат и множество чужденци:

Има много чужденци, които посещават народните ни танци. Има и такива, които идват на българските партита, най-вече заради хубавите българки – казва Никола с усмивка и допълва – Самите те намират българските традиции за много хубави и интересни. Повечето от тях знаят доста за България, но има и такива, които не са чували за нашата страна – едно момиче например си мислеше, че България е остров под Испания.“

В Абърдийн има кътче, където българите се чувстват у дома си, но не навсякъде в чужбина е така. Затова Никола Лазаров изпраща послание на сънародниците ни по света:

На българите по света бих казал: Ако нямате българска общност, задължително си направете. Чувството е уникално – да си в чужбина, но да усещаш сякаш си в родината си. Лично на мен в България ми е най-хубаво, но когато нямам възможност да се върна веднага, е добре да знам, че мога да отида на български народни танци, на купон с българска музика. На мен общността ми помогна много, затова ви съветвам да си направите и вие. Ако не общност, то поне намерете българите в региона си и общувайте с тях. Не губете българското в себе си. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.