Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Добре дошли във „Венеца“ – най-красивата пещера на Българския Северозапад

Добре дошли във „Венеца“ – най-красивата пещера на Българския Северозапад

За да проникнете в тайнствения й свят ще се наложи да се екипирате с удобни обувки, да преодолеете страха си от тъмни и клаустрофобично тесни пространства и най-вече – да разгърнете въображението си до край. Само така ще усетите магията на това фантастично място, скрито в пазвите на Стара планина. Добре дошли в пещера „Венеца“.

Пещерата се намира край село Орешец в Северозападна Стара планина, недалеч от Белоградчишките скали. Открита е на мястото на каменна кариера още през 1973 година, но отваря врата за посетители чак през 2015 г., след като е била проучена, картографирана и оборудвана с предпазни парапети, стълби и пр. С помощта на цветното светодиодно осветление пещерата оживява в цялото си величие пред погледа на изумения от красота й турист. Засега са разкрити 5 огромни зали, а общата дължина на коридорите й е около 300 м. Корали, кристали, сталактони, сталагмити, сталактити, хелактити. От всичко има в тази пещера! Да не говорим, че голяма част от образуванията са от полускъпоценния камък оникс. И всяка зала е различна! – обяснява разпалено водачът ни Бори Борисов, който посреща групите на входа на пещерата.

пещера Венеца

Но, за да проникне в подземното царство на „Венеца“, любознателният посетител трябва да се провре през много тесен отвор, а стълбите и парапетите са хлъзгави, тъй като влажността е около 90 процента. Така че преживяването не се препоръчва за хора с физически затруднения. А това, което се разкрива пред погледа, си струва усилията.

пещера Венеца

Уж си под земята, а имаш чувството че гледаш филм на National Geographic за сътворението на Вселената или пък някоя холивудска продукция за извънземни форми на живот. Ей онова образувание там, което току-що преля от охра в тъмнолилаво не прилича ли на гигантска отровна медуза, носеща се в безтегловността на фона на изящен будистки храм?

пещера Венеца

Наблизо пък се мяркат тъмносините очертания на молеща се Богородица. Силуетът й бавно потъва в мрака преди отново да се появи, този път осветен в златисто от прожекторите.

пещера Венеца

През това време на заден план изпъкват многоцветните силуети на галактически мъглявини, на ококорени чудовища и плачещи девойки. Всеки вижда онова което въображението му рисува в полумрака на пещерата. А иначе образуванията си имат официални названия, като "главата на пеликана", "нощната лампа", "лалето", "ръката на Бог“ и пр.

пещера Венеца

Имаме си образувания, които на други места ги няма. Например ще видите сталактити, които растат настрани. В другите пещери те повечето са конусовидни. Това е изключително рядко природно явление! – хвали се Бори Борисов.

И още една атракция отличава „Венеца“. Стопаните й твърдят, че е приютила най-голямото пещерно образувание у нас. Най-големият сталактит се намира в „Магурата“ в Северозападна България и е с обиколка 6 метра. А във „Венеца“ имаме 25-метров сталактон. И целият е от оникс – гордо заявява водачът ни.

пещера Венеца

Разказва как, когато открили пещерата през 70-те години на ХХ век, тя била пуста, но сега вече може да се похвали със собствена фауна. Прилепи преди не е имало, тъй като тя е била капсулирана, но когато отворихме, за да правим пътеките, в нея се нанесоха 9 прилепа и сега вече те са 25. В недрата на залите пък пъплят миниатюрните представители на т. нар. троглобионтна колембола.

Уникалното осветление на „Венеца“, на стойност 80 хил. лв., е дело на проектант от Израел. Но системата ни на два пъти вече гръмна, вследствие на гръмотевична буря. Затова пещерата не работи при лоши метеорологични условия – обяснява водачът ни. Иначе обиколката на „Венеца“ продължава  около час, а работното време е от 9 до 17 часа. Понеделник е почивен ден. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.