Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Започват Коледните пости

Започват Коледните постиснимка: bnr.bg

За православните християни от днес започва Рождественският пост, който продължава до 24 декември - Бъдни вечер. Духовници подчертават, че очистването на душата с молитва и покаяние е точно толкова важно, колкото и въздържането от животинска храна през идните 40 дни. Канонът не е толкова строг към миряните преди Рождество, колкото преди Великден, защото по време на Коледния пост се разрешава консумирането и на риба.

За духовната страна на поста обясни Врачанският митрополит:

Смисълът на поста, на този и на другите пости, които църквата е установила, е единствен - да се подготви човек за достойно отпразнуване на даден църковен празник, в случая става въпрос за Рождество Христово - раждането на Спасителя на света. Човек трябва да се потруди, да се постарае да пости като се въздържа от блажната храна, да пости, най-вече като се въздържа от грехове, да бъде по-добър християнин, да бъде по-добър човек, да извърши повече добри дела. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.