Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Главното мюфтийство в България започна да връчва награди за принос към религията

Главното мюфтийство в България започна да връчва награди за принос към религията

Висшият орган на мюсюлманите в България– Главното мюфтийство, връчи за първи път награди за принос към религията. Ислямът е второто по численост вероизповедание в страната. По данни от преброяването на Националния статистически институт, близо 1 милион са мюсюлманите в България, 12.2 процента от населението изповядва Ислям.

След демократичните промени от 1989 година мюфтийството придоби сериозна тежест като официална институция, която организира, опазва и управлява религиозната дейност на това изповедание. От тази година то започна да връчва награди, носещи името на първия духовен водач на мюсюлманите в България – Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди, на датата на която той е бил избран за такъв през 1910 г. – 8 декември.

Първи носител на почетната награда "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" стана президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), удостоен с нея за усилията му за обединяване на обществото, институционалното уважение към мюсюлманско изповедание и доброто отношение към мюсюлманската общност в страната. Председателят на Висшият мюсюлмански съвет Ведат Ахмед Сабри сподели, че основното послание, което се отправя с тези номинации, е свързано с добрите практики и примери за съжителство, толерантност и взаимно уважение между религиите.

Росен Плевнелиев даде пример за толерантно отношение, което е пример за сплотяване на българския народ. Той обърна специално внимание и на мюсюлманската общност в България, това, което дотогава липсваше. Успя да покаже, че тя е част от българския народ. В началото и в края на мандата си посети мюфтийството. Стана първият държавен глава, който четири години подред организира специални вечери Ифтар през месец Рамазан. По този начин той показа уважението си към мюсюлманската общност. Но особено важно е и неговото отношение към репресиите на комунистическия режим, от които най-много са пострадали мюсюлманите в България.

Висшият мюсюлмански съвет връчи годишни награди "Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди" и на 92 годишния ходжа Мехмед Хамид от благоевградското село Рибново за принос към запазването и предаването на мюсюлманската идентичност на младото поколение в България; на Муса Дурлу за примера му като родител, който се грижи за възпитанието и образованието на петте си деца, които учат в Духовното училище в Момчилград; на бизнесмен от Велико Търново, който пръв в България е въвел в производството си сертификата „Хелял“, даван за храни, произведени по ислямски канони. С този приз беше отличен и младият имам Ердинч Сюлейман – за иновативните му инициативи в сферата на религиозната просвета, които прилага в с. Бенковски, Кърджалийско, и други села от района.

Главното мюфтийство възнамерява да превърне присъждането на наградите в традиция, като всяка година на 8 декември връчва призове „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ в знак на признание за добро съжителство и толерантост между религиите. Нещо, от което имат нужда и етническото, и религиозното многообразие в страната. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.