Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българското училище е късче от Родината за сънародниците ни в испанския град Аликанте

Българското училище е късче от Родината за сънародниците ни в испанския град Аликанте

Децата са най-нетърпеливи да се потопят в магията на Рождество Христово. Във всяко българско училище се изработват коледни украси, разучават се песни, обяснява се символиката на българските обичаи, свързани с Бъдни вечер и Коледа. Българските неделни училища зад граница, които са призвани да запалят пламъчето на родолюбието у децата на нашите сънародници, пръснати по целия свят, не правят изключение. Организираните от училищата Коледни тържества се превръщат в истински празник за българските общности зад граница. Това е начин сънародниците ни да почувстват България, макар и на хиляди километри разстояние, а децата – да вникнат в обичаите, да ги пресъздадат и да ги съхранят във времето. Децата са много възбудени от предстоящата Коледа, сподели пред Радио България Любов Илиева, директор на неделното българско училище „Васил Левски“ в испанския град Аликанте. И макар някои от възпитаниците на училището да се прибират в България, за да празнуват със своите баби, дядовци и роднини, останалите всяка година подготвят истинско тържество. Всяка година е различно, но тази решихме да наблегнем на Бъдни вечер, казва г-жа Илиева и допълва:

Децата ще бъдат облечени в носии. Ще пресъздадат Бъдни вечер в старата българска къща – с бъдника, който най-възрастният мъж отива да избере. Чрез постановката ще представят на родителите всички обичаи и традиции от миналото. Много е трудно, защото децата общо взето са откъснати от България и изисква много време, за да им се обясни всяко едно нещо – защо се слага носия, защо така са били облечени хората някога… Стараем се корените на българската традиция и обичаи да останат в тях като нещо приказно, магично и тези корени да ги задържат в семейството, и в България. Ще пресъздадем всички дейности, които извършват членовете на едно традиционно българско семейство при подготовката на празника. Ще има и коледари, ще изработваме гевречета, сурвачки. Тъй като имаме класове и в градовете Торевиеха и Елче, където децата са по-мънички – те ще представят приказката „Дядо вади ряпа“. В Елче и Торевиеха празникът ще бъде на 17 декември, а в Аликанте на 23 декември.

Българските деца в Аликанте започват да изучават организирано роден език през учебната 2009/10 година. По-късно, през 2012 година, училището им влиза в списъка на Министерството на образованието като официално неделно училище и министерството финансира дейността му 100 процента – учебници, тетрадки и всичко, от което се нуждае учебният процес. Съботните занимания в това българското училище посещават 70 деца. Те изучават български език и литература, история и география на България в съответствие със спуснатите държавни програми за училищата в чужбина.

Използваме учебници и тетрадки, направени специално за тях. Мога да кажа, че екипът на училището е много добър и със сигурност това е, което задържа децата в нашето училище – то е първото училище в Аликанте и региона от 70 км., казва Любов Илиева.

Трудно е да кажа колко са българите тук, но българска реч се чува, когато се движиш из града. За да съществува училището имаме асоциация „Прогрес“. Хората са много дейни и работят доброволно за решаването на текущите проблеми, за да може училището да провежда своите занимания. Българската общност в Аликанте не е много голяма, но не е и малка, казва Любов Илиева. Имайте предвид, че абсолютно всички българи знаят къде се намира училището и за Коледа присъстват на празника, както и за другите ни тържества – 3 март и 24 май. Това са най-забележителните празници за нас – българите в чужбина. Тогава хората се обединяват. Помагаме си.

За предстоящата Коледа няма да липсват и гости от България:

Да, идват и баби, които са на гости при внуците, роднини… Ще ви споделя, че тук наскоро имаше една учителка по история, която поканихме за Деня на народните будители – 1 ноември. И тя каза, че е много щастлива, защото такова отбелязване на Деня на будителите дори в България не е виждала. Как го правите? – попита. А аз й отговорих, че това е нашият къс земя. Това е нашата част от България и всички се стараем да я съхраняваме и да празнуваме това, което е основно за поддържане на българката култура – да се помни, да се знае, да се предава. И даже децата реагираха: „Ами ние тогава също сме будители, нали“. Мисля, че това е важното – те приемат българското и са уверени, че сега те са тези, които научават историята и традициите, но ще дойде момент, в който те ще ги предават на своите деца и внуци. Дай Боже! / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.