Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Банатските българи във Винга - минало и настояще

Банатските българи във Винга - минало и настоящеснимка: bnr.bg

Историята и културата на банатските българи в Румъния, Сърбия и България и тяхната идентичност са във фокуса на провеждаща се днес в София конференция „Банатските българи – преди и сега“. Организатори на събитието са Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Дружеството на банатските българи. Срещаме се с един от участниците във форума – Мирела-Антонела Петреску от Федерацията на българската общност в Румъния, журналист в Румънското обществено радио, за да разберем за миналото и настоящето на етническите българи от румънското село Винга.

Винга е второто българско селище в Банат по брой на българското население и по ред на заселване. Това става през 1741 г., когато етническите българи получават селото в дар от император Карл VI. През 1744 г. императрица Мария Терезия им предоставя определени привилегии и по онова време селото приема статут на град, наречен Терезиополис. До Първата световна война Винга е важен културен център на банатските българи. В средата на XIX век тук се издават банатски български книги и вестници, създава се българско просветно дружество, – разказва Мирела Петреску.

И днес българската общност в село Винга, която наброява около 300-350 души, се обединява около самобитната си материална и духовна култура, развива активна културна дейност и се стреми да запази своите обичаи. По нашенски се отбелязва Коледа, спазват се българските сватбени ритуали. Когато ходят по празниците на църква, местните българи обличат народни носии. И до днес помежду си говорят на български:

Българите във Винга говорят, или по-скоро си „хортуват“, на банатски български говор, запазен в продължение на повече от 300 години. Това е един диалектен архаичен български език, изследван от българските езиковеди. Сред тях е известният изследовател Стойко Стойков, който посвещава цяла книга на банатския български говор. Основният речников фонд и граматическият състав на банатския говор са български, но с известно влияние от околната езикова среда – от румънския, сръбския и други езици, - разказва румънската журналистка и уточнява:

Селото се намира между два големи града – Арад и Тимишоара. Това местоположение неизбежно оказва своето влияние върху населението на Винга, за разлика от едно друго банатско българско село – Стар Бишнов, което е малко по-изолирано и успява да се запази през времето много по-добре.

Сред спойките, които през годините поддържат жив духа на българщината в село Винга, е религията, която обаче не е източноправославна:

Българите във Винга са католици. Със средства, събрани от тях, в селото е издигнат импозантен храм, – разказва Мирела-Антонела Петреску. – Това е една от най-красивите католически църкви в Банат, която привлича много вярващи християни и туристи. Построена е през 1891 г., а на следващата година е осветена. През 1992 г. е обявена за национален паметник на културата на Румъния. От две години в храма се провеждат концерти в рамките на Международния фестивал за органова музика в Тимишоара.

Гордост за селото някога била шоколадовата му фабрика, от която в първата половина на ХХ век се снабдявало със сладки изкушения румънското кралско семейство, разказва Мирела Петреску:

През XIX век Винга е била известна в страната и чужбина благодарение на прочутата си фабрика за шоколадови бонбони, носеща името на селото.

През 1885 г. тук отваря врати цех за захарни изделия, който преди Първата световна война е купен от сърбина Драшкович. Той успява да го превърне в едно от най-известните за времето предприятия в Европа, чиято продукция се реализира успешно не само на нашия континент, но и отвъд Океана и в далечна Азия. През 1948 г. шоколадовата фабрика е национализирана и дейността й постепенно запада. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.