Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Регионалният исторически музей в Сливен с дарение за бесарабските българи в Молдова и Украйна

Регионалният исторически музей в Сливен с дарение за бесарабските българи в Молдова и Украйна

Регионалният исторически музей (РИМ) в Сливен дари свои издания на библиотеката „Христо Ботев” в Кишинев. Тя е създадена през 1992г.от българската диаспора в Молдова и е филиал на градската библиотека. Книгите в нея са на бесарабски българи, българска класическа литература, а най-търсени са изданията, свързани с историята на прародината България. Тук на всеки празник се събират българите, провежда се курс по български език, създаден е и състав за народни танци. Едно тачено кътче от сънародниците ни в молдовската столица. За новото попълнение в библиотеката за Радио България разказва директорът на РИМ-Сливен Николай Сираков:

Не само на библиотеката „Хр. Ботев” в Кишинев, а и на Болградската гимназия в Украйна подарихме наши издания. Не трябва да забравяме, че по време на Руско-турската война от 1828-29 година, след оттеглянето на руските войски, голяма част от населението от Сливенско и Ямболско, заминава в днешна Бесарабия и се заселва там. Съвсем нормално е нашият музей да има специално отношение към тази проблематика. Тук работят специалисти, които правят проучвания точно за тази емиграция. Няколко са били емигрантските вълни през различни години. Имало е и реемиграция. Идеята ни бе да им предоставим издания, които отразяват тази проблематика. Изпратихме предимно издания на РИМ- Сливен с изследвания и, разбира се, с акцент върху тази тема, чувствителна и за живеещите там наши сънародници. Обогатили сме изданията с материали с етнографски характер, археология и т. н. Целта ни е да популяризираме и да привлечем бесарабските българи към историята на прародината, да усетят, че ние мислим и работим за тях. Те са наши сънародници и трябва да запознаем по-младите хора с техните корени, че те са от нашите земи и район и тук са живели техните прадеди.

Има ли интерес от бесарабските българи да идват и да търсят своите корени на място?

Ние поддържаме тесни контакти с всички организации, които изразяват интересите на нашите бесарабски българи в Молдова. Много активно работим и с бесарабските българи в Украйна. Побратимени сме с град Мелитопол в Източна Украйна, около него има над 33 български села. Също така поддържаме тесни връзки с Одеса, където е съсредоточена голяма българска диаспора. Постоянно при нас идват бесарабски студенти. Водят се практики. Ние ги включваме и в наши проучвания. Преди няколко години участваха в археологическите разкопки на крепостта Туида (археологически паметник от епохата на късната античност).

Тогава с нас работиха бесарабски българи от Молдова и от Украйна. Идеята е чрез наука и култура да ги привлечем и да им покажем, че стоим твърдо до тях и ги подкрепяме. Смятам, че успешно изпълняваме тази нашата мисия. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.