Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пролетната космическа експедиция „Интеркосмос днес!“

Пролетната космическа експедиция „Интеркосмос днес!“

В „Камчия“ започва Пролетна космическа експедиция „Интеркосмос днес!“

Нови млади български космически надежди започват подготовката си в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ от утре. В продължение на седем дни, над 100 деца с изявени интереси в областта на космонавтиката ще разгадават тайните на звездното небе, ще се „скачат“ с орбиталната космическа станция, ще изучават Земята и Космоса, ще се състезават и ще мечтаят, по време на Международната детската лагерна смяна Пролетна експедиция „Интеркосмос днес!“.

Програмата води космонавтът Красимир Стоянов - един от тримата българи, преминали пълния курс за подготовка на космонавти в Звездното градче, който е и ръководител на Авиокосмическия център в „Камчия“. Още с пристигането си в Столицата на щастливото детство, участниците в „Интеркосмос – днес!“ ще формират космически екипажи, състоящи се от командир, борден инженер и космонавт-изследовател, а всеки екипаж ще носи свое име и ще има позивна за връзка.

Едно от най-интересните преживявания за децата ще бъде практическото скачване с Международната космическа станция. В уникалния за България аналог на спускаемия космически апарат „СОЮЗ – ТМА“, който е и учебно копие – тренажор, младите космически надежди ще стиковат космическия кораб с МКС в автоматичен режим, а през следващите дни ще упражняват сближаване в ръчен режим. В края на смяната ще се проведе и практическо състезание между екипажите.

По време на занятията в учебната обсерватория, космическите надежди ще наблюдават астрономически явления и обекти с мощен телескоп - с диаметър на огледалото 35,5 см. В Музея на авиацията и космонавтиката ще научат за историята на човешките мечти за полет и достижения в Космоса - през първите изкуствени спътници и космически пасажери – кучетата Белка, Стрелка и Лайка, до героизма на Юрий Гагарин – първият човек извършил полет в Космоса и 45-годишната история на българския принос в космонавтиката.

Участниците в лагерната смяна ще изработят Платно на приятелството, посветено на инициативата „Заедно в Космоса – заедно на Земята“, ще коментират темата за мира, за приятелството между космонавтите от всички страни по света, което ражда нови човешки открития и достижения.

Ежедневните спортни тренировки на бъдещите космонавти ще преминават на футболния терен, в басейна и в модерните спортни и фитнес зали на комплекса. По време на лагерната смяна децата ще бъдат настанени в идеалните условия на детския комплекс „Черноморски“ – проектиран и построен за детски отдих с инвестиция на Правителството на Москва.

Заедно с богатата програма на смяната, малките гости ще имат възможност да посетят Славянския център, Музея на уникалните кристали в комплекса, да играят боулинг и да участват в „Космически карнавал“.

Всички участници в смяна ще получат сертификати за участие в начален курс „Млад космонавт“.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.