Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Пролетната експедиция „Интеркосмос - днес!“ в „Камчия“ направи първите учебни космически „скачвания“ с МКС

Пролетната експедиция „Интеркосмос - днес!“ в „Камчия“ направи първите учебни космически „скачвания“ с МКС

В Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ започна международната детска лагерна смяна Пролетна експедиция „Интеркосмос Днес“. В нея участват над 100 деца от различни градове на България. Смяната протича в навечерието на отбелязването на 12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката и отбелязването на 30-годишния юбилей от втория руско-български космически полет.

Още с пристигането си новите млади космически надежди получиха специална мисия – да се разпределят на екипажи по трима, да изберат име и позивна за своя екипаж. Сред най-амбициозните ученически отбори са тези на общините Долни чифлик - с кмет Красимира Атанасова, Аврен - с кмет Емануил Манолов, Девня - с кмет Свилен Шитов и Аксаково - с кмет Атанас Стоилов. Децата се обединиха около общата цел да научат нови факти за Земята и Вселената, да разктият небесни тайни, да покорят звездите и да мечтаят заедно. В Актовата зала на Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ прозвучаха имената на екипажите сред които „Откриватели“, „Галактика Х“, „Андромеда“, „Северно сияние“, „Интергалактически изследователи“, „Комета“, „Заедно на Земята, заедно в Космоса“. Бурни аплодисменти за най-атрактивно име на екипаж получиха отборите „Усмихнатите звезди“, „Лъчезарните космически момичета“ и „Сладки в космоса“.

Младите космонавти бяха посрещнати лично от българския космонавт-изследовател Красимир Стоянов, преминал пълния курс за подготовка на втория руско-български космически полет, състоял се от 7 до 17 юни 1988 година в рамките на програмата „Интеркосмос“. Децата с интерес проследиха разказа на космонавта за подготовката му и изгледаха документални кадри именно за този полет, за научните изследвания, експерименти и разработки по българската програма „Шипка“. Бъдещите покорители на Космоса задаваха различни въпроси към ръководителя на Авиокосмическия център в „Камчия“, сред които как е възникнало желанието му да полети, как е протекъл подборът и кои са били най-трудните моменти в подготовката на полета. Не бяха пропуснати и коментарите за позицията, в която спят космонавтите при безтегловност, как се хранят и как поддържат хигиена, когато няма гравитация, която да притегля водната струя.

Вече започна обучението на децата и тренировките им и в интерактивния аналог на спускаемия космически кораб „СОЮЗ-ТМА“, който се намира в учебно-възпипателния център „Юрий Гагарин“ в „Камчия“. По време на лагерната смяна, под ръководството на българският космонавт, участницинте в лагерната смяна ще тренират скачване с Международната космическа станция в автоматичен и в ръчен режим, ще наблюдават зведното небе от учебната обсерватория, ще майсторят малки летателни апарати и ще развиват своите таланти.

По време на представянето екипажите изтеглиха своите космически роли – космонавт-изследовател, борден инженер и командир. Всеки отбор получи борден дневник и карта на задачите.

Тренировките продължават и стават все по интересни - те включват интензивна физическа подготовка под формата на игри и състезания в басейна, фитнес залите и откритите площадки на комплекса. Космическата смяна ще продължи до 6 април. На финала всички участници в смяната „Интеркосмос днес!“ ще получат сертификати за участие в начален курс „Млад космонавт“.

През лятната ваканция - от 30 юли до 13 август, ще се проведе и Международна космическа смяна „Космосът и ние“, за която вече започнаха записванията. По традиция в нея лекции и практически упражнения се водят от космонавти от различни страни.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.