Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

С "Призив за действие от София" завърши конференцията за ефективно дигитално обучение

С "Призив за действие от София" завърши конференцията за ефективно дигитално обучение

„Образованието и развитието на дигиталните технологии са сред основните акценти на Европредседателството в България“, коментира Ясен Гюров, член на постоянното председателство на България към ЕС. Именно образованието беше акцент в рамките на знаковата конференция „Обучение за създаване: от дигитални ползватели към дигитални създатели“, организирана от българското председателство на Съвета на ЕС. На събитието присъстваха министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова и еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наварачич. Еврокомисарят за дигитална икономика и общество Мария Габриел също беше сред участниците. Над 350 души, представители на Европейската комисия, политици, педагози, студенти, иноватори, представители на бизнеса и изследователи се включиха в двудневния форум. Обсъжданията бяха съсредоточени върху спешната необходимост от повишаване на дигиталните умения и качеството на образованието в страната ни.

Учениците се раждат в дигитален свят.Те имат нужда да изразяват себе си в различни сфери и проекти чрез дигиталните технологии. Младите хора се стараят да придобият възможно най-много дигитални знания, за да се изразяват адекватно за средата, в която живеят – коментира Силвия Кънчева, експерт в Министерство на образованието и науката.

Сред темите на конференцията бяха развитието на политиките за обучение на европейско равнище, включително Рамката за ключовите компетентности от 2006 г., Европейският дигитален образователен план за действие и Пакетът за модернизиране на образованието. Акцент беше поставен и върху ползите от програма "Еразъм+" и възможностите за европейско финансиране в подкрепа на дигиталните умения и иновациите.

Дигитализацията е сфера, която позволява на държавите – без значение на тяхното икономическо развитие към момента, да покажат добавена стойност. Неформалното образование е изключително важно за бъдещото развитие на икономиката и бизнеса. Българите са едни от най-силните олимпийци в математическите и природните науки. Неведнъж сме го показвали. Преди седмица приключихме работата по препоръка на Съвета на ЕС за ключовите компетентности – езикови, дигитални, предприемачески, социални. Комбинацията от тях е в основата на успеха в бъдеще– каза Ясен Гюров.

В рамките на конференцията беше приет "Призив за действие от София" с препоръки за политиците и преподавателите в подкрепа на по-ефективно дигитално обучение. Посетителите имаха възможност да се запознаят и с млади иноватори-ученици, които представиха своите високотехнологични проекти. Владимир Гристов, ученик от Технологичното училище „Електронни системи“ разказа:

Тази машина е „Робко 01“ – първият български учебен робот. Произведен е в София през 1987 и се е управлявал от компютър „Правец“ 8. Моята разработка позволява роботът да се ръководи от модерните компютърни технологии. Искам да демонстрирам настоящата тенденция в индустриалната автоматизация – все повече и повече мрежовите технологии навлизат в индустрията. Тенденциите са заводите да стават все по-автономни и да има все по-голяма комуникация между производствените машини. Говори се за нова индустриална революция.

Илиан Кордев представи дипломната си работа от училище, с която печели младежката награда на Българската асоциация по информационни технологии:

Това е система, която засича хакерски атаки на LINUX базирани устройства. Проблемът със сигурността в индустрията е много голям. Все повече компании стават жертва на кибер атаки и реших да помогна.

Мартин Дацев пък разказва за проекта, с който участва в училищното състезание HACK TUES:

Става въпрос за приложение, което обработва голямо количество текст и му прави кратко обобщение. Полезно е, защото всеки ден сме затрупани с линкове, статии, видеа и е хубаво да генерираме кратко обобщение, за да разберем в кое да се задълбочим. Приложението може да ни е полезно в много сфери – в медицината, във финансите, в бизнеса и образованието. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.