Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Сдружение “Мещра” вдъхва нов живот на възрожденските къщи

Сдружение “Мещра” вдъхва нов живот на възрожденските къщи

Млади архитекти и инженери, обединени от любовта си към самобитната красота на българските възрожденски къщи, издирват многовековни знания, предавани чрез поколения майстори строители по нашите земи. Не само за да съхранят безценните умения, но и да възвърнат по автентичен начин някогашното великолепие на помръкналите с времето фасади.

Сдружение Мещра

Преди няколко години седмина специалисти в областта на строителството и проектирането на сгради създават сдружението “Мещра”, поставяйки си за цел да развиват алтернативни форми на обучение – чрез тях да помагат за опазването на културното наследство и популяризирането му, както и да споделят традиционни знания и занаяти с младите хора. И не случайно си избират за име “Майстор”, само че на тайния език, на който дюлгерите се разговаряли пред чорбаджиите си.

Сдружение Мещра

Първата задача ги отвежда в село Долен – архитектурен резерват в Родопите, където описват възрожденските къщи, разговарят с хората за техните традиции и начин на живот, запознават се с местните майстори, славещи се като най-добрите в каменната зидария и реденето на тикли (каменни плочи за покриви). Имат ли и днес обаче място старите строителни похвати? Да, накратко отговарят мещренци. Защото някогашните занаяти дават познания за техниките, изпитани през вековете. И защото вече не познаваме естествените материали и подценяваме качествата им.

Сдружение Мещра

Ние като архитекти и инженери сме се убедили колко е важно да има и практическа част в образованието, за да може да се докоснем до материалите – допълва арх. Ирина Аргирова. – Възрожденските къщи са изключително значими за културата на страната ни, затова е нужно традиционните строителни похвати да се предават на следващите поколения. Така тези къщи ще бъдат реставрирани по правилния начин и собствениците им ще оценят какво богатство притежават. А и защо строителството с естествени материали да не се приложи и в направата на нови сгради.

Сдружение Мещра

Страната ни разполага с 15 архитектурни резервата. В някои села също се срещат ценни възрожденски къщи, които, за съжаление, си отиват заради обезлюдяването по тези места и неумението на притежателите им да ги поддържат. Но чия е грижата за това – на собствениците, на общините, на държавата?

Сдружение Мещра

Грижата за реставрацията на старите къщи е на всички страни – няма как да кажем, че е само на една от тях – смята инж. Петя Груева. – Но ако собствениците не ценят своите домове, не може да се очаква и държавата да им помогне, без те самите да го поискат. Затова и трябва всички страни да участват в процеса.

Съвсем скоро мещренци отново тръгват на път, за да се запознаят с уменията на местни строители и да разкажат за традициите в строенето на старите къщи.

Сдружение Мещра

Първата работилница ще бъде в село Лозен, Източните Родопи, в края на юли, където ще се докоснем до магията на сухите каменни зидове, кирпичените шедьоври и тиклените покриви – разказват двете специалистки. – Ще представим характерната в района архитектура и традиционните строителни техники, както и ще възстановим глинените мазилки на автентична кирпичена къща.

В средата на август пък, заедно с Етнографския музей на открито “Етър”, за трета година ще приложим образователната програма “В света на старопланинската архитектура” – отново с лекционна и практическа част. Лекциите ще бъдат за традиционната възрожденска архитектура в околността, а практиката с местни майстори, които ще ни покажат как се изгражда суха каменна зидария, как се прави дървен скелет и пълнеж от плет и глинена мазилка на стена от възрожденска къща.

Сдружение Мещра

Но преди всичко това ще проведем теренно проучване на строителните занаяти в Стара планина, за да документираме материалното и нематериалното културно наследство в девет села. А накрая ще направим изложба с постигнатите резултати. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.