Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Детски духов оркестър и много таланти на 10-та годишнина на „Звездите на Камчия“

Детски духов оркестър и много таланти на 10-та годишнина на „Звездите на Камчия“

Специалното празнично издание на Фестивала за детско творчество „Звездите на „Камчия“, с което бе отбелязана 10-та годишнина от създаването на едноименното детско движение, се състоя снощи в киноконцертната зала на детския лагер „Черноморски“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. На сцената се представиха над 60 талантливи деца в конкурсната и извънконкурсна програма, а хората, дали сърце и труд за развитието на движението през годините получиха заслужени благодарности.

За своите първи 10 години Фестивалът има над 120 издания. Повече от 9000 участници от над 70 страни са показали талантите си пред 100-хилядна публика. Изключителна оценка за международното, културно и хуманитарно значение на фестивала, е фактът, че вече трета поредна година Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО предоставя патронаж на събитието. Създател и вдъхновител на детското движение «Звездите на «Камчия» е председателят на Фондация «Устойчиво развитие за България» Станка Шопова, а учредители са Фондация "Устойчиво развитие за България», СОК "Камчия" ЕАД, съюзи и организации от София, Варна и Аврен.

Творческият директор на фестивала - известната българска певица и актриса Грета Ганчева поздрави участниците и гостите с изпълнение на химна на «Звездите на Камчия». Тя прочете приветствие от Станка Шопова. «Фестивалът се утвърди като авторитетен център на детското творчество и приятелство, чиято мисия е да докаже, че всяко дете е уникална звезда и може да озари с таланта си не само небето над «Камчия», но и всяко място, до което достигат детските мечти... Нека още дълги години Фестивалът да открива и развива детските таланти, да създава приятелства и радост и да озарява небето на «Камчия», се казва в него.

«През своята история СОК «Камчия» е притегателен център за млади таланти от цяла Европа. Нищо не помага за сплотяването на народите, както общия творчески заряд, изпълващ с духовна светлина културния живот на нашите страни», сподели в приветствието си Александр Коржов – и.д. Генерален консул на Руската федерация във Върна.

«Дълбоко се надявам, че «Звездите на Камчия» ще продължават да развиват философията на движението за обединяване на изкуствата за деца от всички възрасти и националности. Признателност и уважение към учредителите на Движението, към творческите съюзи и организации, към родители, педагози, творци и артисти, съпричастни към идеята за откриване и развиване на детските таланти», каза в поздравителен адрес кметът на Община Аврен Емануил Манолов, поднесен от зам.-кмета Живка Костадинова.

Специални благодарствени грамоти бяха връчени на членовете на Организационния комитет и журито на Фестивала.

Изключително силна беше конкурсната програма в юбилейното издание. Безспорен любимец на журито и публиката стана детският духов оркестър от гр. Златица - «Маршируващите звезди», с ръководител Тодор Цачев. Талантливите музиканти и мажоретки изправиха залата на крака с изпълненията си на «Операция България», Ода на радостта от Бетовен, рок парче и маршът, създаден в чест на Балканските войни «Прощание славянки».

«Вълшебник на «Камчия» стана Нона Кутева от групата на Руския културно-информационен център за изпъленинето на стихотворението «Модерна рокля» от С. Михалков. За най-добър музикант на «Камчия» бе обявен Максим Катранов от II отряд за красивата музика, изсвирена на пиано. В оригиналния жанр златен медал получи Дарья Зайкина от групата „Полиглот“

на „Мосгортур“, която представи композицията на английски език „Времето изтича бързо“. „Звезден глас на Камчия“ стана Даниела Иванова от Долен чифлик за изпълнението си на „Евкалиптова гора“, с отличие приключи фестивала и за V отряд на най-голямата руска онлайн школа „Фоксфорд“, които изпяха акапелно песента „Конь“. Златният медал за „Вълшебен танц на „Камчия“ естествено отиде при 25-те момичета от група „Тодес“ на „Мосгортур“.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.