Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Космонавти откриха детската смяна „Космосът и ние“ в „Камчия“

Космонавти откриха детската смяна „Космосът и ние“ в „Камчия“

Българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров и унгарският им колега Берталан Фаркаш са в „Камчия“ за провеждането на детската лагерна смяна „Космосът и ние“, която тържествено бе открита днес. В нея участват деца от България, Русия и други страни, а ръководител на смяната е космонавтът-изследовател Красимир Стоянов - третият българин, преминал пълният курс за подготовка на космонавти и ръководител на Авиокосмическия център с планетариум в „Камчия“.

Космическата лагерна смяна е сред уникалните собствени програми на СОК „Камчия“. Тя се провежда за пета поредна година, в две издания – Пролетна експедиция „Интеркосмос Днес!“ и лятната смяна „Космосът и ние“. Традиция е гости на смените да са мъжете на света, дръзнали да покорят Космоса, които разказват на децата от първо лице за своите звездни мисии, за експериментите и достиженията си, за качествата, които трябва да притежава бъдещият космонавт. Плеяда космонавти посети комплекса и насърчи децата на „Камчия“ да мечтаят, за учат и да спортуват. Сред тях са българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров, руските им колеги Павел Виноградов, Александър Лазуткин, Юрий Гидзенко, Виктор Савиних, Сергей Авдеев и Александър Павлович Александров, румънецът Думитру Прунариу, полякът Мирослав Хермашевски, чешкият космонавт Владимир Ремек, унгарският Берталан Фаркаш и кубинецът - Арналдо Тамайо Мендес. Специални гости на „Камчия“ бяха Йосиф Давидов – инструктор на първия човек, полетял в Космоса - Юрий Гагарин, и на 100 от космонавтите от програмата „Интеркосмос“, а също и Наталия Сергеевна Корольова – дъщеря на великият основоположник на практическата космонавтика Сергей Корольов.

„Лагерната смяна „Космосът и ние“ е част от философската идея „Човек – Земя – Космос“, която се реализира в „Камчия“ и по която е създадена концепцията на комплекса. Смяната се провежда за пета поредна година от СОК „Камчия“ и Фондация „Устойчиво развитие за България“, които имат задача да развиват децата и да им дават нови знания и умения, да ги насърчават да творят и да мечтаят“, разказа Красимир Стоянов.

По време на смяната децата ще се докоснат до реалната подготовка на космонавтите – ще наблюдават скачването на космически кораб с Международната станция в автоматичен режим, а след това сами ще правят маньоври за сближаване и стиковане в ръчен режим. В края на престоя си в „Камчия“ бъдещите космонавти ще участват в състезание за скачване с МКС. Ще наблюдават космически обекти и явления в учебната обсерватория на комплекса, ще научат за историята на пилотируемите космически полети. Всички те ще получат сертификат за начален курс на обучение „Млад космонавт“.

„Сигурен съм, че в края на смянана 99 на сто от участниците ще пожелаят да отидат в Космоса - като видят какви уникални условия има тук – в Авиокосмическия център, в планетариума, в тренажора за стиковка с МКС“, коментира първият български космонавт Георги Иванов. Той разказа, че призивът „Заедно в Космоса – заедно на Земята“, който бе приет през миналата година по време на кръгла маса в „Камчия“, вече е предаден на различни международни институции, сред които и на Асоциацията на участниците в космически полети - на руски, европейски, американски, японски и китайски космонавти.

„От Космоса не се виждат границите, създадени тук на Земята и както заедно летим в Космоса, така заедно трябва да работим и да живеем и на Земята. А тя е много красива. Още Гагарин е казал, че я е видял в синьо-зелена светлина, такава е и сега и трябва да я пазим“, допълни първият български космонавт.

Унгарецът Берталан Фаркаш разказа, че по време на полета си в Космоса, продължил 7 денонощия в края на май 1980 г., е извършил над 50 експеримента, част от които и по разработки на български учени. „Това остана за мен прекрасен пример как можем заедно да работим в Космоса, като се разбираме и си помагаме във всяка ситуация“, сподели Фаркаш. „Децата трябва да учат, да се занимават със спорт, да знаят езици. Но вече руският и английският език не са достатъчни. Младите хора, които искат да станат космонавти, трябва да обърнат внимание на китайския език, тъй като не е далеч времето, когато китайците ще организират международни полети“, допълни първият и единствен унгарски космонавт.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.