Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Село Свежен празнува 150-годишнината на читалището си

Село Свежен празнува 150-годишнината на читалището си

Достолепна е възрастта на първото селско читалище в България – основано е преди 150 години в с. Свежен, разположено в Сърнена Средна гора, на 68 км от Пловдив. Селището възниква още през XIV век, а първите заселници са избягали боляри от Търново, потърсили в това живописно кътче спасение от турските набези. Много от жителите участват в Априлското въстание, а през 1877 г. селото е опожарено от отстъпващите орди на Сюлейман паша по време на Руско-турската освободителна война. „Синята болярска кръв“ на основателите може би е в основата на бързия икономически и културен подем на с. Аджар (както се нарича тогава) и то се утвърждава като водещ духовен център в района. Наред с развитото розопроизводство, животновъдство, местните занаяти абаджийство, папукчийство, кафтанджийство, хората пазят традициите и развиват просветни дейности.

Село Свежен

Около XVI в. в църквата „Св. Георги“ е създадена книжовна школа, наследник на Търновската. През 1835 г., след десетилетия на килийно образование, е открито и първото светско училище, последвано от читалището през 1868 г. Повече за миналото и настоящето разказва г-жа Дорте Енков – датчанка по произход, която през последните няколко години живее у нас, отдадена на работата си като секретар на читалището в с. Свежен:

Повече от 35 години живея с българската култура. Завършила съм българска филология в университета в Копенхаген. Винаги са имала професионални връзки с България. Била съм редактор – консултант на България за Националната датска енциклопедия. Писала съм статии за живота и културата на България. Историята на селото ни е много богата. Създаването на читалището е документирано във вестник „Македония“, брой 43 от 1869 г., където пише: “Миналата година, със старанието на двама-трима отлични младежи тук се състави читалище. Целта, на което е да се отвори девическо училище в селото и да го издържа.“ Основатели са – Гено Серафимов, баща на освободителя на Родопите полковник Владимир Серафимов и даскалите Руси Николов и Димитър Попов.

Село Свежен

Околийски център по онова време, селото е било много голямо – с 5000 жители, а читалището обединявало местната интелигенция. Хората тук винаги са били будни. Някога тук са се писали Аджарски дамаскини, средновековни книги. Имаме библиотека, създадена с дарения още в началото. Тази традиция не е спряла и днес. Само последната година сме получили над 1000 книги. И сградата е построена с дарения и доброволен труд. Днес читалището има по-различна роля. Направили сме курс за компютърна грамотност, наблягайки на работата със Скайп и Фейсбук , за да могат възрастните жители да контактуват с деца и внуци по света.

Село Свежен

Миналата година правихме сертифициран курс по социални умения. Юбилея на читалището чествахме на 27 юли т. г. с фолклорен концерт – участваха 20 състава от 10 читалища. Имахме гости от Белгия, които цяла седмица репетираха в селото българска народна музика. Получи се голям народен празник, беше много весело.

Село Свежен

На 4 август открихме изложба за последните дни на Хаджи Димитър в нашия край (той е бил ранен наблизо и местни овчари са се грижили за него в планината).

Село Свежен

Дорте Енков ни покани и на традиционния празник на селото, който е на 18 август и също е под знака на годишнината на читалището. Сподели, че програмата на този ден не се променя през времето. Идеята е жители и гости да знаят какво да очакват и да се почувстват като “вкъщи“. Празникът винаги започва с курбан, последван от песни и танци в изпълнение на различни фолклорни групи. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.