Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Евростат: Почти всеки трети българин на възраст 25-64 години е висшист

Евростат: Почти всеки трети българин на възраст 25-64 години е висшист

Около 28 процента или почти всеки трети наш сънародник на възраст 25-64 г. е имал висше образование и това в значителна степен е повлияло на качеството на живота и социалния статус на тази категория българи, показват данни от анализ на Евростат за нивото на образование в ЕС през 2017 г. През миналата година около 31 процента от жителите на ЕС на възраст 25-64 г. са притежавали висше образование, предава БТА.

Най-високо ниво на висшисти у нас е било концентрирано в район Югозападен, където близо 40 на сто от населението в тази възрастова категория е имало висше образование. На втора позиция по този показател е район Южен Централен, където 32 на сто от населението на възраст 25-64 г. са били висшисти, а на трета позиция е бил район Североизточен с близо 27 на сто висшисти от трудоспособното население.

В дъното на тази класация с най-малко висшисти е бил район Северозападен, където едва 20 на сто или почти всеки пети българин на възраст 25-64 г. е бил висшист.

Според данни на НСИ у нас през миналата година е имало 54 висши училища, от които 50 университета и 4 колежа.

Най-висок брой висши училища е бил регистриран в район Югозападен - 25 университета и 4 колежа. В районите Южен Централен и Североизточен е имало съответно - 9 и 7 университета.

Най-малко висши учебни заведения са били регистрирани на територията на район Северозападен - едва 1 университет. На територията на район Северен Централен е имало 5 университета, а в район Югоизточен - 3.

Пак по данни на НСИ най-ниско е било нивото на безработица сред българите с висше образование - едва 3 процента при общо 207 хиляди безработни през миналата година.

На обратния полюс най-висок е бил делът на на безработните в редиците на нискообразованите българи - около 45 процента от българите с основно, начално или по-ниско образование, показва родната статистика.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.