Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Стипендиите на студентите от българските диаспори вероятно ще се увеличат на 240 лв.

Красимир Вылчевснимка: investor.bgКрасимир Вылчев

Вероятно от 200 на 240 лева ще бъдат увеличени стипендиите на студентите от българските диаспори, които се обучават в държавните висши училища у нас. Това съобщи днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и добави, че през последните три години тези стипендии бяха увеличени два пъти, предаде БТА.

Той отбеляза, че тези студенти са предимно от "социалнослаби семейства и за разлика от българските студенти нямат възможност за такава подкрепа от родителите им, тъй като не могат толкова често да пътуват до своите семейства. Разширихме приема у нас на студенти от българските диаспори, като първо приемът беше за 400 бройки, увеличихме ги на 1000, а сега станаха 2000. Тези места обаче не се запълват, защото тези млади хора не винаги имат възможността да се издържат у нас, учейки, заяви министър Вълчев.

Броят на всички студенти в държавните ни висши училища намалява през последните години и от 176 000 студенти в "най-високата година", за следващата година ще финансираме 150 000 студенти, които са в държавна поръчка. И само те имат правото да получават стипендия, като се очаква повече студенти да получават стипендии, каза министър Вълчев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.