Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Да изплетем топлина за хората без дом

Да изплетем топлина за хората без дом

Хората, изгубили през тази година домовете си, ще посрещнат първата си Коледа на улицата заедно с ветераните по оцеляване в цялата страна. Както и през миналата, по-миналата и онази, още по-далечна зима, всички те ще търсят топлина в своите кашони и само малцина сред тях ще извадят късмета да се подслонят за вечер в някой кризисен център. Защото и тази зима местата в социалните институции няма да достигат. И защото там изискват лична карта, каквато повечето бездомници нямат, заради липсата на постоянен адрес.

Вече седма година фондация “Има начин” сгрява хората без дом чрез кампанията си “Изплети топлина”. С човешки жест подава на изпадналите в беда ръчно изработени плетива и с непримиримост разбива стените, спотаяващи чиновническото бездушие. Фестивалът “Шарена плетеница”, чрез който организацията набира средства за бездомните хора, този път ще се проведе на 3 и 4 ноември в столичния “Сердика център”.

Основната ни мисия е да стоплим бездомните – да научим повече хора да плетат, за да имаме повече топли шалове, шапки, ръкавици, чорапи, които да дарим за студените зимни дни – разказва Маргарита Соколова, председател на “Има начин”. – А също повече хора да разберат за нашата кауза. През двата дни на фестивала майстори плетачи ще показват различни техники, ще има изложители на красиви артикули, както и модно ревю с плетива.

Фондация “Има начин” възниква с идеята да помогне на бездомните – да им дари малко уют, докато минават през тежкото си изпитание. Но най-вече – да подтикне държавата да им подаде ръка, за да имат те отново препитание и дом. Вече седма година сдружението се бори за осигуряването на постоянен покрив и минимална трудова заетост за хората от улицата. И предлага да се създадат възможности сираците, навършващи пълнолетие, веднага да започват работа, да се открият повече социални домове за възрастни хора; банковите кредити да имат защитни клаузи при безработица; държавата да гарантира жизнения минимум на всеки човек и чрез превенция да му попречи да се озове навън. Що се отнася до отношението на държавата към бездомните хора, не мисля, че има някакъв напредък, коментира Маргарита Соколова и добавя, че в ръцете на социалното министерство е да им осигури минималните условия за живот. Но този проблем не стои във фокуса на провежданата от тях политика, заключава тя. Затова и 3000 души в цялата страна ще се молят за мека зима и милостиво отношение.

Тази група се увеличава най-вече поради влошеното си социално състояние като отражение на състоянието на държавата ни – казва още Маргарита Соколова. – Все повече хора не намират препитание, губейки шанс да обитават някакво пространство и да плащат наем. Аз не говоря за това те да притежават жилище, а за минималното – да живеят в една стая. За съжаление, все повече хора остават дори без тази възможност.

Да прибавим и сведения почти до нула шанс да си намерят препитание.

Наблюдавали сме интерес от страна на бизнеса за нискоквалифициран труд на открито – в паркове, градини – разказва Маргарита Соколова. – Работодателите не са готови да допуснат бездомните хора в офисите си, затова и ги използват единствено за общи, често силови дейности. Голяма част от хората без дом обаче не се чувстват добре физически поради големите изпитания, които преминават всекидневно.

А всички ние, неосъзнатите щастливци, можем, без да чакаме Коледа за да се сетим, да благодарим за шанса си чрез милосърдие.

Най-ценното за бездомните хора е вниманието, тъй като те се чувстват встрани от обществото. Затова и всеки, макар и дребен жест, за тях е важен – една подадена топла супа, един буркан с топло ястие, една добра дума, чорапи, ръкавици. Кой каквото може. И не ги подминавайте – те също са хора. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.