Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В село Косово времето е спряло през XIX век

В село Косово времето е спряло през XIX век

Сезоните сменят лицата си, а ние – в постоянни мисли за ежедневните битови проблеми, загубваме връзката с природата. Трупаме грижи, години, а неудовлетворението смачква душите ни. Но ако само за един ден се отскубнем от хватката на материалния свят, успяваме да чуем песента на природата, която бързо ни зарежда с безвремието си и изпълва сетивата ни със спокойствие. То не се продава в нито един магазин, a там – в планината, където времето не съществува, освен в рамките на деня и нощта на годишните времена. В Родопите почти за всички населени места, вероятно може да се каже така – отбелязва Александра Георгиева от с. Косово и продължава:

В случая за с. Косово (бел. ред. 50 км южно от Пловдив) говорим за едно съхранено възрожденско село, т. е. къщите в него са запазени така, както са били по време на Възраждането, тъй като е почти обезлюдено – в него сега живеят около 5 до 10 души по избирателни списъци. Знаем, че на много места в България, когато се стигне до това, селищата се съхраняват във вида, в който са били, когато животът в тях е процъфтявал. В с. Косово това е станало преди два века, затова изглежда сякаш излязло от картина на XIX век. Запазени са старите каменни къщи с каменните покриви с тиклите.

село Косово

Улиците са съвършени, като от едно време, има една единствена асфалтирана улица. Всичко останало е тревясал калдъръм, дори на места между къщите – само обрасли пътеки. Самото селце е разпръснато наоколо по баирите, между четирите реки, които се пресичат и чийто ромон се чува постоянно навсякъде в селото. Тишината и спокойствието струят отвсякъде. Разпилените къщи са в симбиоза с природата наоколо. Селото прелива към околната гора и гората към него. Всичко това създава атмосфера на спокойствие и тишина.

село Косово

И цялата тази картина, подтикваща към духовно съзерцание, връща отново и отново жадните за спокойствие и тишина. Именно неповторимото единение с природата привлича и много чуждестранни туристи:

През лятото близо 50 на сто от гостите, които ни посещават, са чужденци. Много българи, живеещи в чужбина, идват всяко лято. Сред тях има и такива, които си купиха къщи и започнаха да ги реставрират. Стараят се, разбира се, да запазят възрожденския дух, да няма модерни постройки. Дори едно такова семейство скоро ще се засели тук за постоянно.

село Косово

А мястото наистина предразполага към всякакви прояви на артистично изразяване, защото разнообразието от природни картини превръща усета към красивото в желание да запечаташ мига в художествен образ:

Имаме и много различни, раздвижени, нетрадиционни и нестандартни събития. Включително ваканции с елементи на изкуство, релакс и здравословно хранене. Храната, която се предлага, е местна. А това означава – от района, като много от нещата си правим сами . Билките и гъбите се берат край селото, хлябът се пече в съседното село Хвойна. През лятото, когато идват пастирите с овцете, директно от тях се купува млякото и се подквасва. Човек, който е почитател на здравословното хранене, ще остане доволен. Правят се много йога лагери, различни раздвижвания и упражнения.

село Косово

В зависимост от времето, с което човек разполага, районът около Косово предлага пътешествия към културно-историческото минало на родопския край. Бачковският манастир и Асеновата крепост са съвсем наблизо, а Кръстова гора е на около час и половина път. Местността Чудните мостове (на около 30 км) пък приканва почитателите на природата в сърцето на Родопите. Топлите извори на Нареченски бани са на 6-7 км. Климатът също е много благосклонен – през лятото е прохладно, а през зимата времето е сравнително меко. Големите студове и виелиците са рядкост, затова мястото е подходящо за отмора във всеки сезон. В най-студените зимни месеци комплексът не работи, защото тогава по традиция във всяко българско село е време за почивка. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.