Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Храм-паметникът „Св. Андрей Първозвани” в София пази паметта на опълченците на България

Храм-паметникът „Св. Андрей Първозвани” в София пази паметта на опълченците на България

Тя е единствената не само в София, но и в Софийска епархия, започва разказа си за черквата „Св. Андрей Първозвани“ отец Стилиян Табаков, който служи в нея. Много малко са епархиите в Българската православна църква, в които има храмове с името на Свети Андрей. А този специално е свързан с паметта на загиналите за свободата на България опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война (1876-1878), Сръбско-българската война (1885) и Македоно-одринското опълчение (1912-1913). След Освобождението на България през 1878 г. новата столица София неусетно се превръща в голям град със своите потребности. Строят се нови квартали, сред които и този, в който е изградена черквата „Св. Андрей”:

Много бързо районът се заселва и се изпълва с хора – разказва отец Стилиян. – Те имат своите духовни нужди и решават да си построят църква. Навремето кв. "Банишора" е едно от най-високите места в София и идеята била да се отдели един голям парцел земя, на който да се издигне голям храм в чест и памет на цялото българско опълчение. След Първата световна война хората били особено признателни на всички, пролели кръвта си за Отечеството. Не случайно главната пътна артерия, върху която е построен храмът, се нарича „Опълченска“. Хората, които се заселили основно в този квартал, са изпитали на гърба си тяхната защита. Затова историята на "Банишора" и черквата „Св. Андрей“ са свързани с историята на България.

През 1925 г. с благословията на Софийския митрополит Стефан, общината отделя голям парцел между четири улици „Опълченска“, „Странджа“, „Кавала“ и „Струга“, но за съжаление средствата не позволяват да се осъществи идеята за величествен храм по подобие на катедралата „Св. Александър Невски“.След разорителните за България Балкански войни финансовият недостиг в държавата е осезаем. Църквата няма средства и прави малък параклис, който се освещава през 1926 г. По време на бомбардировките над София през Втората световна война пада бомба и той е сринат до основи. Благодарение на усилията на тогавашния му председател, отец Василий Попдимитров, параклисът е изграден отново само за три години. Когато през 1953 г. Българската патриаршия е възстановена, новоизбраният Български патриарх Кирил се опитва да го разшири до първоначално замислените размери на храм-паметник. С неговата благословия са построени две допълнителни странични крила и висока камбанария над притвора. След строежите през 1972 г. храмът е осветен, а на 50-годишния юбилей от съграждането му викарийният епископ на Софийска митрополия Партений споменава в словото си „Св. Андрей Първозвани“ като „четвъртата софийска катедрала" след „Св. София”, патриаршеската „Св. Александър Невски” и митрополитската „Св. Неделя”.

Разбира се, не сградите правят църквата, а хората, които я посещават, членовете на енорията – отбелязва отец Стилиян и продължава. – Поради тази причина храм-паметникът „Св. Андрей Първозвани“, в цялата си битност е бил средище на едни от най-големите духовници в България.

Още през 1935 г. към храма е основано православно християнско братство. От тогава до наши дни по традиция, която не прекъсва с годините, всяка сряда се изнасят просветни беседи. Лектори са предстоятелят на храма и гостуващи на енорията преподаватели от Софийската духовна семинария и Духовната академия.

За съжаление, теренът, върху който е съграден храмът, е неустойчив и камбанарията е пред срутване, казва отец Стилиян и продължава:

За да се построи нова, трябва да се стигне до здрава част от почвата – пояснява той. – Ние сме направили геодезични проучвания къде трябва да се положат основите, а също и постъпки за събарянето и изграждането ѝ наново. По този начин не само ще спасим храма, но и ще помогнем за предотвратяването на трагедия.

В скромната черква, посветена на Първозвания Христов апостол, има каса за дарения, където всеки, който милее за вярата, но и почита паметта на опълченците на България, може да дари за съграждането на новата камбанария. Дай Боже някой ден с набраните средства да се осъществи замисленото от предците ни за величествен храм-паметник. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.