Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с живописни орнаменти.

Задруга на майсторите на народни художествени занаяти

Съзнавайки необходимостта от запазването и предаването на занаятите на бъдещите поколения, през 1967 година с постановление на Министерския съвет се създава национално сдружение „Задруга на майсторите на народни художествени занаяти“, а година по-късно – през 1968, занаятчиите в Русе също обединяват усилия, за да представят изкуството си на всички национални и международни изяви, организирани от Задругата. В по-ново време майсторите от дунавския град създават сдружение с нестопанска цел, чиято мисия е опазване и съхранение на самобитната култура на нашия народ чрез изучаване и пресъздаване на местните традиции, духовните и материалните образци на регионите по поречието на Дунав. Така през 2013 година се ражда „Дунавската задруга на народните художествени занаяти“. В нея членуват майстори на музикални инструменти, иконописци, майстори на художествена керамика, плетиво, дърворезба и калоферска дантела.

Задруга на майсторите на народни художествени занаяти

Задругата има свой собствен комплекс на занаятите, който представлява ансамбъл от ателиета. С много усилия се опитваме да го възстановим и използваме за развитие на културен туризъм. Обектът вече е включен в един от туристическите маршрути, разработени от Министерството на туризма, а резултатите са чудесни – споделя един от учредителите, дърворезбарят Ангел Митрофанов.

През 2016 година община Русе отпуска 55 000 лева, с които след 15 години чакане ателиетата на майсторите са ремонтирани. Център „Сионес“ – организация, която осъществява дейност в обществена полза, реставрира за своя сметка старинна къща в двора на комплекса, чиито резбовани тавани са направени преди два века от тревненски майстори.

Днес тя е дом за някои от ателиетата на Задругата. Според Митрофанов бъдещето на занаятите е да намерят място в един своеобразен музей на открито, по примера на етнографския комплекс „Етъра“ край Габрово, в който майсторите да показват своите умения на наши и чужди туристи. В работилницата под открито небе те ще научат повече за тънкостите на занаяти като художествена обработка на кожа, медникарство и железарство, с които градът е популярен. За да се случи това обаче са необходими както средства, така и хора:

Има интерес от страна на по-младите, но когато видят, че няма реализация и приходи като мотивация, те се отказват, казва Ангел Митрофанов.Отива си майсторът, а с него и занаятът, защото пред нас и след нас няма никой.

Липсата на хора, на които да предадат знанията си, не обезкуражава занаятчиите от Дунавската задруга и те продължават да прославят България и да печелят награди от престижни фестивали в областта на приложното изкуство. През юли и август тази година те взеха участие в XXXI фестивал на традиционната шевица в турския град Шиле и на XIX културен фестивал в Бююкчекмедже.

Задруга на майсторите на народни художествени занаяти

Във втория арт-форум участваха над 1350 артисти от 64 държави, сред които и 160 занаятчии. Българинът Веселин Фесчиев привлече вниманието със стана си и изящните черги, които тъче на него, а Боряна Мочева и Красимир Сивов създадоха естетическа наслада за окото на посетителите чрез своите гравюри върху кожа. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.