Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва 140 години от основаването си

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва 140 години от основаването си

За Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ 2018 година премина под знака на различни мероприятия по случай 140 години от своето основаване. Кулминацията на празника е днес, а през изминалата седмица две събития привлякоха вниманието на обществеността.

Националната библиотека

На 5 декември беше валидирана пощенската марка „140 години Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, чийто автор е художникът Стоян Дечев. И преди са създавани марки с образа на библиотеката, но за първи път е включен и ликът на учителя Михаил Буботинов. По негова идея на 10 декември 1878 г. е създадена комисия с председател професор Марин Дринов, чиято цел е основаването на Българска национална библиотека.

На 7 декември бе открита изложбата „Съкровищата на Националната библиотека“.

Националната библиотека

Експозицията представя ценни книжни артефакти, като основен акцент е писмото на Христо Ботев до съпругата му Венета и семейството му, написано на борда на кораба „Радецки“. То се съхранява в Българския исторически архив. Още за изложбата разказва д-р Румен Ковачев, архивист в Ориенталския отдел на Националната библиотека:

Националната библиотека

Тя включва една малка част най-добрите издания, представителни за всички наши отдели. Например Ориенталският отдел е представен чрез кадийски сиджили. Това са протоколни книги, в които се документират всички процеси, водени в дадено съдилище. Записано е кои са участниците и какъв е резултатът от делото, тоест какво е решил кадията. Интерес представляват и артефактите от българския исторически архив. От него посетителите могат да видят портрети и снимки на царското семейство, Върховния македонски комитет и други.

Националната библиотека

Който иска да види настоящата изложба, трябва да побърза. Тъй като това са оригинали, които не бива да бъдат излагани продължително на различни влияния, те ще могат да се разглеждат до вторник преди обед, след което ще бъдат прибрани.

Навръх празника на библиотеката ще бъде открито ново пространство на първия етаж – „История на българската книга“. Идеята е това да е стая за историята на книгопечатането. В новата зала ще бъде показана и 3D пирамида, която ще изобразява историята на книгата, както и мини модел на Гутенбергова печатна преса, дарен от Съюза на печатарската индустрия в България.

Богатият фонд на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ привлича изследователи и изкуствоведи от различни страни. Каква информация най-често търсят, научаваме от доц. Любомир Георгиев, ръководител на направление „Ръкописно-документално и книжовно наследство на библиотеката“:

Има много колеги от Македония, които се вълнуват от историята на революционното движение на българите в Македония и различни политически дела, свързани с Балканския полуостров. Също така изследователи от различни славянски страни търсят информация в нашите славянски ръкописи. Библиотеката привлича вниманието на специалисти от Турция и ислямските държави, които се радват на възможността да се запознаят с третия по големина османски архив в света, който се съхранява в нашата библиотека.

Националната библиотека

Паралелно със сътрудничеството по различни изследователски проекти, ръководството на библиотеката се стреми да привлече колкото се може повече млади читатели. Карта за библиотеката вече могат да имат и лица над 16 г., докато преди изискването бе да имат завършено средно образование.

Много млади хора идват като доброволци и работят с преклонение и хъс – разказва доц. Любомир Георгиев. Когато имаме възможност им предоставяме безплатни карти за библиотеката и някои от тях се превръщат в наши редовни читатели. В събота провеждаме инициативата „Училище за бъдещи родители“, която отново привлича младата аудитория. Стремим се да запазим читателите от по-зрялата възраст, но и да привлечем младите. Това е основната цел на по-голяма част от мероприятията по случай 140-годишнината на библиотеката. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.