Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кой и защо строи иглута в България

Кой и защо строи иглута в България

Симпатично белоснежно селище изникна сред преспите край хижа „Чакър Войвода“ в Рила, без да бъде вписано в градоустройствените планове. Това стана по време на 14-та по ред „Иглумания“ – състезание по строителство на иглута, което се провежда ежегодно в средата на март все на същото място.

иглута в България

С повишаването на температурите, екзотичните за нашите географски ширини постройки постепенно ще изчезнат. Остава невероятното изживяване да се събереш сред снеговете с хора, с които си на една вълнá – запалени планинари, веселяци по дух и съвсем не задължително обещаващи градостроители. Събитието се организира от група „Планинари“ в социалната мрежа Facebook.

Повече за иглуманията разказват трима членове на журито – Ния Стоянова, Таня Якова и Стоян Мутафов, който не само журира, но при нужда и сгрява участниците с лично приготвена от него ароматна ракия по стара рецепта с 51 билки, събирани из Централния Балкан.

иглута в България

Дали увлечени от иглуманията, или надушили хубавата ракия, но участниците в съревнованието са с всяка изминала година все повече. Ния разказва:

Тази година имаше 8 отбора. По регламент всеки отбор е съставен от пет човека. Стана така, че един от отборите беше от двама души, които даже се класираха на 6 място, въпреки че преди не бяха строили иглу. Имаше и участници от предишни години.

Строителството на иглута е не само забавно, но и полезно занимание. Идеята на състезанието е участниците да се научат да строят зимен заслон.

иглута в България

На всеки може да му се случи да закъса в зимната планина. Това е най-сигурният начин да се оцелее далече от заслон и хижа, дори в лоши метеорологични условия, обяснява Стоян. Събеседниците ми припомнят трагичен случай от декември 1994 г., когато група от 50 туристи тръгва към връх Амбарица в Стара планина. Попадат в мъгла и губят ориентация. Групата се разпада. Една част решава да се окопае в навеите и да изчака. Другата продължава напред. 12 души от втората група са застигнати от бялата смърт. Хората от групата, укрила се в иглу, успяват да се отърват без поражения.

За да построите иглу, са ви необходими лавинна лопата и трион за изрязване на снежните тухли. В началото се определя центърът на къщичката. Поставя се щека и чрез завъртане на въже на 360 градуса се определя идеалният кръг за постройката, – разяснява Таня.

иглута в България

Отборите сами избират размерите на иглуто. Колкото по-голямо е то, толкова повече отборът рискува да не се класира. Но рискът е и тръпка! При построяване тухлите се въртят по спирала, за да зацепват максимално една за друга и да се спази типичният наклон. Поставянето на плочата върху изграденото иглу е най-сложната работа. Прави се от двама души – един отвън и друг отвътре, като плочата трябва да бъде добре наместена и укрепена. Винаги възниква въпросът – човекът, който строи иглуто, вътре ли остава!, – смее се Стоян. Оказва се, че входният отвор се изрязва най-накрая.

иглута в България

Журито строго следи работата на участниците. Тази година победител става отбор „Големите бомби“, който построява перфектно иглу с площ 8,50 м2, но и разполага отпред снежен човек.

иглута в България

По-смелите участници изкарват следващата нощ в иглутата. Относно правилата на състезанието Стоян уточнява:

Регламентът е заимстван от подобно състезание в руския град Омск, с тази разлика, че там го правят на градския стадион. Измерва се площта на иглуто. Има наказателни точки за липса на девойка в отбора, за фуги. След приключване на контролното време, което е 2 часа, наказателна точка се дава на всеки 10 минути. Наказателните точки се вадят от площта на иглуто и понякога има случаи, когато в класацията иглута излизат с отрицателна площ.

Тази година, казва Ния, всички отбори са се справили чудесно. Победителите са получили шапки, бутилки за вода и други неща, без които в планината не може.

иглута в България

Месец преди събитието за възрастни – през февруари, на Витоша се организира детска „Иглумания“. И да си признаем, децата по нищо не отстъпват на възрастните. Понякога дори ги надминават по майсторлък и въображение! / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.