Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Белозем почита щъркелите си с фестивал

Белозем почита щъркелите си с фестивал

От край време в пловдивското село Белозем имало едно дърво, което протягало клоните си все по-далеч, та да им бъде уютен домът на щъркелите. Ала след Първата световна война този исполин, чийто ствол не можели да обхванат двайсет човешки длани и не се огъвал под напора на двайсет щъркелови гнезда, бил отсечен. А птиците продължили да се връщат в селото. До ден-днешен щъркелите свиват кът по високите покриви на църквата, училището, читалището, стълбовете.

Белият щъркел е толкова на почит в Белозем, че си има музей и фестивал.

От векове един наш добър съжител намира подходящо място за гнездене, за създаване на поколение, за живеене в синхрон с хората покрай мочурливите места около река Марица – обяснява кметът Иван Тачев. – Земеделската култура, която столетия наред се отглежда тук, е оризът. Затова и щъркелът като водолюбива птица, която се храни със змии, жаби, гущери, насекоми, е привлечена от оризовите полета.

На 18 май белоземчани ще поставят себе си на заден план, за да се порадват и благодарят на белия щъркел, който всяка пролет им носи радост, късмет и любов. Четиринайсетият фестивал ще премине под знака на развитието на екологичен туризъм. Посетителите ще разгледат изложбата на селата от мрежата „Европейско село на щъркелите”; ще научат как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка с билки; ще надникнат в дневника на децата за птиците, избрали за свой дом покрива на училището; ще си направят снимка с белоземско щъркелово семейство.

Новото е, че организирахме международен конкурс за най-добра детска рисунка на тема „Животът на един щъркел” – разказва Иван Тачев. – Селото ни е едно от населените места с най-много художници и трима от тях ще определят победителите. Замислили сме и други интересни неща:екологичен превоз от две каручки с конски впряг ще отвежда до влажната зона и до местата, където щъркелът се храни, а на щандове ще се продават местни оризови специалитети, прясно домашно сирене, домашна ракия, домашно вино. Но всичко това не е с цел търговия, а просто да покажем какво произвеждаме. Чисто е нашето село и въпреки че имаме толкова развита индустрия, щъркелът стои при нас. А птицата е индикатор за съхранена природа, за добро място за живеене.

Освен организацията „Зелени Балкани”, за щъркелите се грижат и учениците от основното училище в селото. Децата записват кога пристигат и отлитат птиците, отскоро предават и онлайн живота на едно щъркелово семейство, след като успяват чрез благотворителни щандове да купят компютър и камера.

Най-важната задача за нас, възрастните, е да възпитаме децата в хармония с околната среда – казва кметът. – А също да им предадем знанието, че без природа, без животни няма как да живеем, тъй като всички сме рожби на планетата Земя. Много често щъркелите стоят на два-три метра от децата в парка на основното ни училище. Птиците слизат по тревата, търсят си своите неща и не бягат, защото никой не ги закача.

В момента в Белозем се изгражда Музей на белия щъркел с помощта на германската фондация „Евронатур”. Така на едно място ще бъдат събрани експонатите, посветени на птиците, ще има също информационен център и туристически пътеки.

Имаме влажна зона „Кисимови дупки” – един оазис в Тракийската низина, където можеш да нощуваш с каравана и да видиш много защитени видове водни животни и птици – разказва кметът. – Също така имаме етнографска сбирка, две прекрасни църкви – католическа и православна, имаме маршрут, по който може да се види щъркелът къде се храни. В този проект дори ще бъдат финансирани няколко велосипеда на разположение на туристите.

Някога Белозем се е наричал Герен кьой – влажно, мочурливо място. „Белотата” в името му пък дошла от цвета на засолените заради влагата почви. Но който веднъж е стъпил в Белозем, зад прозаичността на обяснението е провидял да наднича червен клюн, любопитно око и бяло щъркелово крило. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.