Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Генералният директор на ЮНЕСКО представи предизвикателствата пред организацията на лекция в София

Генералният директор на ЮНЕСКО представи предизвикателствата пред организацията на лекция в София

Генералният директор на ЮНЕСКО Одрe Азуле посети страната ни на 23 и 24 май по покана на президента Румен Радев. Сред темите, засегнати в разговора им, присъства тази за сътрудничеството между България и ЮНЕСКО, както и за приоритетите на страната като член на Изпълнителния съвет на организацията. „България е страна, допринесла за развитието на европейската цивилизация и работи за изграждането на мирен свят, основан на сътрудничество и пpеодоляване на етническите, религиозните и pаcовите pазличия“, заяви президентът. След срещата си с държавния глава ОдрeАзуле изтъкна, че организацията ще подкреписъздаването на Международен институт за устойчиви технологии у нас, който ще се фокусира върху медицинските изследвания. Припомняме, че тази идея бе лансирана от президента още през 2017 година при срещата му с г-жа Азуле в Париж. В рамките на своето посещение в София генералният директор на ЮНЕСКО се срещна с министър-председателя Бойко Борисов, както и с председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, който поиска подкрепа от нея за включването на Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул в списъка на световното наследство на организацията. Рашидов уточни, че вече са проведени първоначални разговори с Турция за това храмът да бъде обща кандидатура за двете държави. Одрe Азуле посети и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където изнесе публична лекция на тема „ЮНЕСКО и предизвикателствата на XXI век“. В нея г-жа Азуле говори за трудностите, пред които сме изправени днес и това, че те не могат да бъдат посрещнати без помощта на образованието, културата, науката и международното сътрудничество. Съществен проблем има и в областта на екологията – огромният екологичен риск, свързан със затоплянето на планетата и загубата на биоразнообразието. Що се отнася до технологиите, при тях съществено място заема въпросът как цифровизацията и изкуственият интелект променят начина, по който учим, по който общуваме, променят социалните отношения. Въпросът, свързан с екстремизма, е друго предизвикателство, с което трябва да се справим, а четвъртият важен проблем е за равенството между мъжете и жените. Всичко това са теми със световно измерение и не могат да се разрешат само от една страна, допълни Азуле, като посочи, че затова държавите трябва да действат съгласувано на регионално ниво.

В лекцията си в СУ тя акцентира върху защитата на културното наследство и разнообразието в цял свят, което е свързано с идентичността на народите. По думите й, познаването на наследството буди интерес към културата на другите. Тя посочи, че културата и наследството могат да са фактор за икономическо развитие, както и за постигане на мир след конфликти.

В края на лекцията си Одрe Азуле благодари на България за ангажимента й към ЮНЕСКО в областта на културата. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.