Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Празник на пеперудите край Полско-Скакавишкия водопад

Празник на пеперудите край Полско-Скакавишкия водопадснимка: bnr.bg

Грохот от падаща вода, ефирни пърхащи криле - природата умее да се шегува, показвайки едновременно страховитото и нежното си лице. Край Полско-Скакавишкия водопад в Земенската планина, където се е разположил пеперуденият рай, местните хора и това лято се подготвят за традиционния си празник. За да наситят сетивата си с красота, но и да напомнят колко важно е да пазим природните съкровища около нас.

Празникът на пеперудите ще събере почитателите на щедрата природа на 6 юли в кюстендилското село Полска Скакавица, в чието землище се намира едноименният водопад. Преданието разказва, че в околностите му девет години живял отшелникът Св. Иван Рилски. Изследователят на българската история Константин Иречек го намерил за едно от най-красивите места на Балканите, а живописецът Владимир Димитров – Майстора го увековечил в платната си.

Водите му се изливат на около 50 метра дълбочина и той е сред десетте най-високи български водопади – разказва Нели Петкова от дирекция “Образование” в община Кюстендил. – С времето повечето водопади намаляват височината си, но това не важи за Полско-Скакавишкия – при него се случва точно обратното. Той е единственият у нас, който се издига поради многото варовик във водата. Върху терасата над природния феномен е разположена махала “Водопада” на село Полска Скакавица, а в непосредствена близост до водния пад се намира православният храм “Свети Димитър”.

Празникът на пеперудите ще бъде открит в 9,00 часа в двора на бившето училище с участието на деца от община Кюстендил. Те ще се развличат с редене на пана с разноцветни капачки от пластмасови бутилки, ще се дърпат на въже, ще скачат в чували. Поход по екопътеката пък ще отведе до водопада желаещите да видят водната стихия.

Наобед ще започне най-атрактивната част на празника – Карнавалът на пеперудите, в който децата ще дефилират с костюми и най-сполучливите сред тях ще бъдат отличени с награди. Предвидени са също така образователни игри, ще се представят занаятите плетене на гривни и на кошници, а клубовете на планинско-спасителната служба, на водния клуб и на Червения кръст ще демонстрират своята дейност. Накрая ще забие рокгрупата “Ръсти стринг”. Заедно с празничното настроение, хората вероятно ще си предадат един на друг и посланието да пазят природното наследство и традициите в района.

Освен на пеперуди, районът е богат и на различни растителни и рибни видове – разказва още Нели Петкова. – Стотици растения са характерни само за тази местност и някои от тях са защитени, включително орхидеите. Много е красиво през пролетта – тогава люляците цъфтят и водопадът се превръща в райско кътче. Тук е също така единственото място, където се срещат пет вида лястовици.

Но най-голяма известност имат пеперудите - над 600 вида нощни и над 150 вида дневни. Популярни са поликсената, лястовичата опашка, жълтият полумесец, розовото пауново око, голямото нощно пауново око и много други. Важно е да се знае, че пеперудите използват за храна определени видове растения. Затова и опазването на това богатство зависи от всички нас, хората, защото ако изчезнат растенията, ще изчезнат и пеперудите.

Можете да дойдете на празника с влак или автомобил и след това пеша. Преходът не е труден, защото има обновени екопътеки с указателни табели. Районът е достъпен и за хора в неравностойно положение. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.