Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Райна Княгиня става първата дипломирана акушерка след Освобождението

Райна Княгиня става първата дипломирана акушерка след Освобождението

Райна Княгиня, извезала знамето, символизиращо националния идеал за свобода, ще остане в историческата ни памет и с благородната си мисия, на която се посвещава след Освобождението. За работата й като първия дипломиран акушер съвсем скоро ще възвестява софийският й дом, който ще бъде превърнат в музей.

Къщата на Райна Княгиня в София се намира в столичен квартал, където някога с малки терени са били оземлявани герои, участвали в борбите за национално освобождение и в последвалите войни. Този квартал събира паметта на хората, които са успели да съхранят и повдигнат духа на българина, за да се бори в онова далечно време, казва Таня Доганова – Христова, една от потомките на Райна Княгиня.

В столичния си дом на ул. “Софроний Врачански” 119, Райна Княгиня се нанася през 1898 г. – след като оцелява от мъчения в турските затвори и успява да завърши акушерство в Москва. Но скоро съпругът й Васил Дипчев, подложен на политическо преследване, бива убит и тя остава сама с петимата си синове и храненичето си Гина.

И въпреки че страда от костна туберкулоза в напреднал стадий, изражда стотици деца както в дипломатическите мисии, така и в най-бедните квартали на София. Организира също първите школи за здравно възпитание, основава “Майчин дом” /днес голяма университетска акушеро-гинекологична болница – бел.ред./, води курсове за акушерки.

Райна Княгиня работи без каквото и да е възнаграждение за всички по-нямащи – разказва Таня Доганова – Христова. – Възрастни хора свидетелстват, че тя по всяко време е била готова с бастунчето си, със своите немощни нозе – дори когато не са могли да я вземат с кон или с каручка, да се притече на помощ на някоя родилка. По същия жертвоготовен начин се е отнасяла и с поборниците, които е събирала на скромна трапеза в своя дом с лучец, бобец…

Според Тодор Кръстев, кмет на днешния столичен район “Сердика”, къщата музей на Райна Княгиня ще бъде готова до година и половина с помощта и на множество дарения.

Надявам се да направим на първия етаж музей на Райна Княгиня и в него да съберем спомените на нейните наследници, снимките и документите, които те ни предоставят, разказите, които ни споделят – казва Тодор Кръстев. – Музеят ще акцентира не върху революционната й дейност, а върху тази като създател на акушерството в новата българска столица и ще разказва за синовете й – невероятни български герои. На втория етаж пък, по предложение на родствениците, ще бъде направен Музей на опълчението, защото районът е бил населяван именно от опълченци и от хора с принос в националноосвободителното движение. А дали този музей ще бъде превърнат в интерактивно място, в което децата да научават фактите с помощта на видеофилми, ще решим след като започне реконструкцията.

Сред богатата музейна експозиция Таня Доганова – Христова се надява да види и красивия портрет на Райна Княгиня, на който се е любувала в детството.

Аз я виждам много красива и одухотворена и тук говоря като кинорежисьор – добавя тя. – Това е един решителен и мъдър човек, обичащ хората – и тези неща са изписани на нейното лице. Аз съм виждала и един много голям портрет на Райна Княгиня, който се намира в дома на правнучката й Олга Дипчева. И когато като дете съм гледала това лице, съм усещала едно изумително внушение на обич към хората, струящо от мъдрия й поглед. Като че ли ни призовава да се хванем и да оправим всичко в нашата родина. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.