Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В Габрово започват проявите за 142 години от Шипченската епопея

В Габрово започват проявите за 142 години от Шипченската епопея

В Габрово започват проявите, посветени на 142-ата годишнина от Шипченската епопея. Идната събота е кулминацията на националното честване, което се провежда под патронажа на президента Румен Радев.

С откриването на фотодокументалната изложба, озаглавена „Строителите на Паметника на свободата“, ще бъде дадено начало на честванията, посветени на 142 години от епичните боеве на Шипка, както и на 85 години от откриването на монумента, увековечил подвига на героите. Програмата предвижда още една мащабна експозиция на оръжието, използвано по време на Руско-турската война. Габрово ще бъде домакин и на представянето на книгата на генерал Георги Вазов за участието на българите в Освободителната война.

За поредна година ученици от страната ще се състезават по скоростно изкачване на стъпалата, водещи към Паметника на върха. В събота е кулминацията на националното честване с възстановка на боевете на Шипка и тържествена заря-проверка в Габрово. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники