Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Без наука няма добро образование, здравеопазване и национална сигурност

Без наука няма добро образование, здравеопазване и национална сигурност

Българската академия на науките – най-старата и авторитетна научна институция у нас, чества 150 годишнината от основаването си. Възникнала като книжовно дружество в Браила девет години преди Освобождението ни, тя си поставя за цел да се превърне в научен център, разпространяващ просвещението сред българите, изучаващ родната история и бит и усъвършенстващ българския език. Родолюбивото дело подкрепят възрожденски личности като Марин Дринов (професор в Харковския университет), Васил Друмев (бъдещ министър-председател на Княжество България и Търновски митрополит) и Гаврил Кръстевич (бъдещ губернатор на Източна Румелия), състоятелни и просветени българи, революционери, сред които и Васил Левски.

Днес БАН разполага с 42 института и 8 лаборатории с 2600 учени, издателство, библиотека, научен архив.

В началото нещата са били ориентирани повече към Възраждането, историята, езика, българския дух, докато след Освобождението академията е изиграла значителна роля в строителството на нова България – разказва акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН. – Членовете й – общественици, държавници, министри, министър-председатели, са сред хората, изграждали не само нашата страна, но и радетели за разкриването на Софийския университет. Затова и трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да изпълним техния завет.

Заради недостатъчните средства за научни изследвания броят на учените бавно, но сигурно намалява през последните години. Процентът на младите хора в академията също не е голям и вместо да се задоволят с начална заплата от 800 лв. и недостиг на материали в лабораториите, те търсят поприще в чужбина. Но ако широката общественост не разбере ползата от науката, няма да има добро образование, добро здравеопазване, национална сигурност, конкурентноспособна икономика, подчертава акад. Юлиан Ревалски. И за да се опита да задържи младите, той настоява за 20-процентно увеличение на заплатите. Само след около пет години БАН ще загуби 700-800 учени по биологични причини, добавя той.

В навечерието на празника си, 12 октомври, БАН отваря вратите на своите институти и лаборатории и със серия от събития ще популяризира дейността си. Първото от тях е изложбата на Моста на влюбените край НДК, представяща фотоси с иновативни решения за акумулаторната индустрия, 3D образи от компютърно генерирани холограми, леене с противоналягане, прототип на фотокаталитичен въздухопречиствател, оригинална апаратура, изследователски методи, актуални проекти.В момента академията разполага с над 120 разработки, готови за внедряване, които ще бъдат представени на бизнеса. Ето кои от тях откроява нейният председател:

На нанониво се разработват нови полимерни материали, които се прилагат в медицината за нови лекарства. В областта на технологиите има сериозни разработки, свързани с нанопокрития на материали, а в сферата на информационните и комуникационните технологии – брайлови екрани, помагащи на незрящите хора да боравят с компютри чрез докосване на екраните. Но нека подчертая, че част от институтите на БАН, които нямат преки икономически приложения, работят за запазване на националната ни идентичност и имат изключително значение за българската държава и нейните история, език, литература, изкуствознание.

В Световния ден на зрението (8 октомври) водещи специалисти ще говорят в БАН за превенцията и лечението на застрашаващи зрението заболявания. На 10 октомври в Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници ще представят първия демонстрационен павилион с почти нулево енергийно потребление, а на 12 октомври Ботаническата градина и музеите на БАН ще бъдат с вход свободен. Тогава ще се състои и големият концерт в НДК, с който Академията ще отпразнува 150 годишния си юбилей. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.