Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Боянската църква – бисер в историята и културата на България

Боянската църква – бисер в историята и културата на България

През тази година се навършват 760 години от създаването на прочутите предренесансови стенописи в Боянската църква и 40 години от включването й в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. По този повод Националният исторически музей и неговият филиал „Боянска църква“ провеждат международна конференция, посветена на този емблематичен паметник. Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“ е обновена и украсена през 1259 г. с дарения от местния управител /на Средец – днешна София/ севастократор Калоян и съпругата му Десислава.

Кои са творците − това все още си остава загадка с редица хипотези. Затова авторите на гениалните творби се наричат с митичното събирателно понятие „Боянски майстор”. Стенописите от 1259 г. – общо 240 изображения – са шедьоври на византийската и българската школа от онова време, съдържат и редица новаторски елементи. Особено интересен е портретът на средновековната българка Десислава, който не е църковно изображение по канон. / БНР

Поделиться:

Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники