Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ателиета за книговезане и калиграфия се пренасят в публична градска среда в София

Ателиета за книговезане и калиграфия се пренасят в публична градска среда в София

В България хората започват все по-свободно да изразяват себе си, стремят се да не подражават на другите, а все повече да се представят със своите уникални черти и качества. Вярно, че в началото приемат различните с малко недоверие, но постепенно хората свикват, че не може всички да сме еднакви, и когато започнем да се възприемаме такива, каквито сме, животът ни от само себе си става по-спокоен и изпълнен с повече позитивно общуване.

Като част от проявлението на младежкия стремеж към свобода и себеизява се е родила инициативата „Богодом“, която обединява група талантливи творци в сферата на художествените занаяти. Поставили са си за генерална цел да подобрят естетическия вкус и да разширят културния мироглед на повече млади българи. Всичко това ще постигнат с помощта на занаятите, в които самите те имат видими резултати като майстори. Първата инициатива на младите ентусиасти е на 15 и 16 ноември в центъра на София. Мястото се нарича „Малките 5“ – споделено пространство за съвместна работа, а първите занаятчии-артисти, които се срещат с публиката са майсторът книговезец Калин Даскалов, по-известен с прозвището Стопан, и Елизавета Захариева, която е овладяла до съвършенство тънкостите на калиграфията. Те, а и други майстори впоследствие, не просто ще демонстрират своите умения, но и ще запознаят публиката с административната уредба у нас, която трябва да познава всеки, решил да избере занаята за своя професия. Когато всичко е обяснено от опитни хора и на достъпен език, вероятно ще се увеличат желаещите да тръгнат по неутъпканите пътеки на занаятчийството. „Искаме не просто да се забележи един занаят, а да обърнем внимание на нивото в уменията, до които са стигнали нашите занаятчии. Вярваме, че няма да изневерим на стремежа да не загърбваме качеството, а да показваме най-доброто, което се прави в България“ – казва Милко Дюлгеров, основател на младежката платформа за занаяти в България:

Екипът ни е от хора с различни професии и занимания, в него са не само занаятчиите. Всъщност, основно ние се опитваме да подпомогнем творците организационно и като поемаме ред административни дейности, за да могат те да имат повече време за работа в ателието си. Платформата има за цел популяризацията и разпространението всякакви занаяти у нас. Всички знаем, че страната ни има богато наследство от занаяти, част от които днес се считат за отживели времето си, заради факта, че няма кой да ги практикува. Истината е обаче, че публиката няма досег до занаятите и майсторите и дори не са достатъчно познати местата където те излагат своите творби. Главната ни задача е да направим труда на тези хора по-престижен и по-добре оценен.

Културата се формира от натрупаните знания, които разширяват мирогледа на човека – смята Милко Дюлгеров. Той дори оприличава познаването на занаятите със способността на човек да владее чужди езици. Например, ако човек знае различни езици, той може да обикаля по света и да общува свободно с много хора. Когато разбираш един занаят –то е както да общуваш на език, на който говорят група хора. Така и чрез занаятите човек може учи нови неща, да се развива и да трупа знания.

Относно калиграфията − не съм сигурен дали това изкуство е било силно развито в България. Струва ми се, че в недалечното минало е имало изисквания за краснопис и това е било част от обучението и от уважението на човека сам към себе си. Както на външен вид се грижим да изглеждаме добре, така и почеркът е елемент, от който хората съдят за теб. Затова предишните поколения са влагали старание в изписването на своите писма. За радост в организацията ни имаме човек с опит в това изкуство. Това е Елизавета Ангелова и ще покаже нещо семпло – писане с четка, но и то изисква много дълго време практика. Имаме подкрепа и от различни организации, които харесват идеята. Ще развием калиграфията до обучителен курс, който да задълбочава работата. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники