Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Стрелча – курорт с лековити води, героична история и ухание на рози

Стрелча – курорт с лековити води, героична история и ухание на рози

Красива природа, културно-исторически забележителности, трудолюбиви хора, минерални извори – всичко това прави малкия планински град притегателен център за хора от различни възрасти. Активната стопанска инициатива преди век и половина в Стрелча е довела до бурното развитие на овощарството, розопроизводството и търговията. Изградени били кооперация, църква и баня, а увеличаването на населението, благоустрояването на селището и разкриването на целебните свойства на минералните води, поставили началото на курортното дело. Днес стрелчани се гордеят с факта, че през 1969 г. с два държавнически акта селището им е признато за град с потенциал на балнеоложки курорт, а сега е сред активно посещаваните родни СПА дестинации.

Стрелча

В Стрелча има три минерални извора, най-топлият е с температура 56 градуса по Целзий. Лечебните свойства на водата повлияват благоприятно нервната и опорно-двигателната системи, помагат при лечение на гинекологични и зрителни проблеми. Извори с подобни лечебни характеристики у нас има единствено в Сапарева баня. Гостите на Стрелча споделят, че бързо се усещат лечебният ефект на водата, в съчетание с чистия въздух и спокойната атмосфера. Тук зимата е мека и почти безснежна, а пролетта и лятото са прохладни заради близостта на планината.

Стрелча

Потокът от туристи не престава през цялата година, а Стрелча активно се представя на всички специализирани туристически изложения за ваканция и СПА в страната ни. От няколко години градската управа отчита непрекъснат ръст на гости от всички възрасти, като това се дължи на умелото предлагане на балнеоложки и културно-исторически туризъм, в съчетание с достатъчно и добре уредени места за настаняване. Местните хора са големи родолюбци, милеят за родното си място и увлекателно разказват на туристите неговата история.

Стрелча

За себе си казват, че са корави хора – „зeмята ни е камениста, но пак я обработваме. Маслодайни рози садим по склоновете и ги отглеждаме с любов“. Стрелча четири пъти е била опожарявана до основи, но жителите пак са я дигали от пепелището, камък по камък. Преди да построят къщите си, стралчани са построили православния храм, за да се заселят заедно около него и така в мир да живеят и до днес.

Стрелча

В днешно време младите са се запътили към по-големите градове, защото в малката Стрелча работа трудно се намира. После обаче пак се връщат, за да са близо до своя род. Известни стари фамилии, тръгнали от тук, са Балтови, Нешеви, Топалови, Фингарови, Гуджеви“.– Така накратко описват историята на родния си край самодейците от народно читалище „Просвещение 1871“.

Стрелча

През последния четвъртвековен период преминахме през много тежки моменти, но благодарение на самоотвержения труд на хората успяхме да запазим читалището – казва неговият секретар Мариана Няголова:

Празниците на Стрелча – празник на розата, празникът на града (на Илинден, в края на юли), есенно време се провежда Средногорски фолклорен фестивал на певческия и обреден фолклор. Общината стимулира самодейците – имаме група за местен фолклор, за стари градски песни, имаме певческо-театрално сдружение, което акцентира върху ритуалите и историята на Стрелча. Много са амбициозни хората от читалището ни. Минералните води, климатът и розопроиводството са нещата, които привличат най-много гости. Стрелча, през тези 50 години, е преминала през много етапи – и промишлени предприятия имаше, и оранжерии, в които се използваше минералната вода. Направиха се множество малки производствени цехове, които обаче не просперираха и най-накрая стана ясно за всички, че развитието на този град е в туризма. В последните 10 години тук се построиха доста хотели и къщи за гости, имаме туристически център, музеят ни е много богат и представя историята ни на много високо професионално ниво. Има още работа за подобряване на инфраструктурата и водоснабдяването, но местната власт има разбиране и си сътрудничи с частния бизнес за просперитета на нашия град, казва Мариана Няголова, секретар на читалище „Просвещение 1871“ в град Стрелча. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.