Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Български астрофизик върви по стъпките на Стивън Хокинг

Български астрофизик върви по стъпките на Стивън Хокинг

Големите въпроси − за произхода на Вселената, за пътуването във времето, за съществуването на извънземен разум, за достигането до други планети − занимават съзнанието на младия учен Деян Михайлов още от детството. Като момче той прекарва много време в размисъл как е възможно Вселената да няма край, а в гимназията осъзнава, че пред него стои само един път – да служи на науката. Призванието му го отвежда в Оксфорд и Кеймбридж, където се дипломира и прави докторантура по астрофизика.

През последното хилядолетие успяхме да отговорим на много въпроси, свързани с астрономията и с астрофизиката, но те, от своя страна, поставиха още по-трудни, на които все още не можем да намерим отговорите, казва Деян Михайлов. Затова и според него този процес никога няма да свърши и винаги ще има нови открития, пораждащи нови въпроси. Например откритието на гравитационните вълни, предсказани столетие по-рано от Айнщайн, които отварят прозореца за изучаването на вселената − именно на тях ученият посвещава усилията си, в един от институтите „Макс Планк” в Берлин.

Когато през 2015 г. за първи път бяха засечени гравитационни вълни, това беше повратен момент за развитието на астрофизиката – казва Деян Михайлов. – И ако дотогава астрономите разчитаха единствено на светлината, която идва от далечни обекти, за да ги изучават, сега могат и да чуват тяхното движение. Аз започнах докторантурата си няколко месеца преди засичането на гравитационните вълни и имах възможност да се включа в това международно усилие още от самото начало. Моята дисертация се фокусира върху т.нар. нискочестотни гравитационни вълни, които, ако един ден бъдат засечени, ще ни разкрият как е започнала Вселената и кои са били първите процеси след Големия взрив.

По време на докторантурата си в Кеймбридж Деян Михайлов се среща със Стивън Хокинг. Гениалният астрофизик дори присъства на семинар на българина.

Стивън Хокинг беше причината да отида в Кеймбридж, тъй като той беше превърнал тамошния институт в световен център за развитие на астрофизиката – казва още Деян Михайлов. – Така, че за мен беше изключително вълнуващо, когато за първи път видях Стивън Хокинг. През моето време в Кеймбридж имах възможност няколко пъти да разговарям с него и въпросите, които му зададох, бяха свързани с бъдещето на астрофизиката след откритието на гравитационните вълни, както и дали някой ден ще намерим отговори на въпросите, които самият той не е успял да разгадае. Според него, това ще стане − дали след десет или сто години, тъй като хората винаги ще притежават този елемент на вълнение и любопитство, подтикващ ги да разберат повече за Вселената.

Дали младият учен споделя мнението на Стивън Хокинг, че до няколко столетия човечеството ще унищожи Земята и затова трябва да си потърси нов дом?

Ако нещо се случи на планетата ни и това я унищожи – природно явление, астероид или световна война, ние трябва да имаме резервен план – отговаря той. – Ние трябва да продължим човешката раса и от тази гледна точка е задължително да установим колония на друга планета. Първата и най-близка подобна възможност ни се отдава с планетата Марс, където, макар и много трудно и много скъпо, можем да основем колония през следващите 10-20 г. Наистина, за други планети все още нямаме технологията, но и преди двеста години не сме имали начин да стигнем до Луната и до Марс. Затова е важно да продължаваме да се развиваме и да правим нови неща – дори и да изглеждат почти невъзможни в момента, те все пак могат да бъдат постигнати, благодарение на нови технологии.

Деян Михайлов, с удоволствие някой ден би живял на Марс, но междувременно се посвещава на голямата си цел – да разбере какво е станало в първите секунди след Големия взрив. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники