Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ромската Нова година съчетава в традициите си християнските празници Рождество Христово и Васильовден

Ромската Нова година съчетава в традициите си християнските празници Рождество Христово и Васильовден

Наричат Борислав Асенов поета от ромския столичен квартал „Факултета“, заради любовта му към поезията и стихосбирките, които пише на български и ромски език. Има две висши образования – туризъм и богословие. Заслуга за второто следване има жена му Славянка, която след тежък инсулт, с Божията помощ отново проходила и го окуражила да следва теология в Германия. Заради заслугите си към своята общност, на световен конгрес на ромите, Борислав Асенов е обявен за неформален министър на културата на европейската етническа общност.

Днес, в навечерието на ромската Нова година, съчетала в традициите си християнските празници Рождество Христово и Васильовден, ви срещаме с пастор Асенов, който разказва за обичаите около най-големите ромски тържества Банго Васил и Василица:

Банго Васил е един от най-тачените празници за циганите, това е ромската Нова година. Ние бяхме една сюрия деца, майка ни винаги се стремеше да ни поддържа чисти и спретнати, а на Банго Васил имахме нови шушони и анцузи. Имахме и нова рогозка от камъш, върху която се слагаше един месал и на него се нареждаха лакомствата. До полунощ никой нямаше право да си вземе дори залъче. А ако някой от нас започнеше да заспива, тя го разбуждаше с думите: „Няма да дремеш, че Банго Васил е до училището!“ Ние живеехме до училището, а това означаваше, че до десет минути е вкъщи.

Бащата на Борислав Асенов бил калайджия. За празника той се договарял със стопанството в Костинброд да калайдисва големите бакърени казани в замяна на хранителни продукти:

Тръгваха точно преди Банго Васил, за да носят всичко, което произвеждаше стопанството. Баща ми държеше на думата си и те също. Носеха олио, боб, картофи, какво ли не. За времето си нашата къща беше хубава, стабилна. Имахме три стаи и едната от тях беше като хамбар, в който слагахме провизиите. Сега нещата много се промениха и повечето мои събратя празнуват Нова година с българите, но въпреки това трябва да направиш една тенджера сърми на 13-ти. Може да няма гъска, но сърми задължително, защото вътрешно ти си задължен да почиташ този празник. Той е дошъл от далечното минало – от прадядото, дядото, бащата…

Банго Васил продължавал три дни и бил обвит с особена тържественост. Младите почитали старите и им искали прошка . Не знам дали моите внуци и правнуци ще спазват обичая, затова описвам всичко в книгите си – отбелязва Борислав Асенов и допълва: Народ без минало, който не познава традициите, си е обречен. Хората бяха неуки, но природно образовани и с боязън към Бога.

Бащата на Борислав обичал българската история и когато през 1961г. накарали циганите да си изберат български имена, той избрал името на Раковски, а за синовете си - имена на възрожденци и български царе. Често карал Борислав да му рецитира стихове на големите български поети и за награда му давал двадесет стотинки. Така у бъдещия поет се зародила и любовта към поетичното слово. Именно тя му донесла и най-голямата награда в живота му:

Бях на шест годинки, когато нашата учителка от забавачката ни заведе в единствената фурна в квартал Факултета. Искаше да ни покаже как се меси хлябът. Тя знаеше моите качества и ме научи на едно стихотворение. Спомням си автора – Никола Фурнаджиев. И когато аз, малкото цигане, отидох и го издекламирах пред бай Душан хлебаря, стана нещо невероятно. Не знам как съм го докоснал , но той ми подари един топъл хляб – първото нещо, което спечелих в живота си! Свещеният хляб – най-святото нещо за бедняка!

В навечерието на празника Борислав Асенов отправя своето послание към българи и роми: Искам хората да бъдат по-добри! Поздравявам всички цигани по случай празника! Нека Бог да благослови целокупния български народ, нека да се радваме и да обичаме това парченце земя, което е България! / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.