Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Училище, което дава криле

Училище, което дава криле

За последните 17 години в България са закрити над 1000 учебни заведения. Основните училища в малките населени места често водят борба за оцеляване. В районите с преобладаващо малцинствено население слабото владеене на български език от учениците изправя педагозите пред допълнителни трудности, а отпадането на деца от системата на образованието е проблем, който не слиза от дневния ред на институциите.

На този фон едно селско училище се споменава като "скочило в бъдещето". ОУ "Д-р Петър Берон" в село Плъстина е средищно за община Омуртаг. В него се обучават около 160 ученици от 13 населени места. 10-15 % от децата са ромчета, а останалите с турски произход.

Тук вече 12 години се прилагат най-новите технологии за обучение. Учебните стаи са модернизирани, с електронни дъски и лаптопи за всеки учител. Училището разполага с две компютърни зали, закрит физкултурен салон с фитнес уреди и открита спортна площадка с тревна настилка.

ОУ „Д-р Петър Берон“ в село Плъстина

Модерното училищно оборудване несъмнено изисква много средства. Как се постига всичко това?

Училището е собственик на около 200 декара земеделски земи. Средствата от арендата им влизат в училище – обяснява заместник-директорът Нурсен Исуфова. – Активно работим по европейски и национални програми. Когато през 2007/2008 г. започнаха да се прилагат първите национални програми, ние спечелихме 3 проекта. По модул "спорт в училище" изградихме една прекрасна спортна площадка, на която учениците спортуват и играят с огромно желание. В закрития спортен салон има фитнес уреди, на които през свободното си време децата могат да тренират, да се наслаждават и да си почиват.

ОУ „Д-р Петър Берон“ в село Плъстина

По модул "ритуализация в училищния живот" пък въведохме училищна униформа, защото виждахме как разликата в облеклото смущава част от учениците.

Нурсен Исуфова споделя, че благодарение на успешно реализирани 2 европейски проекта на обща стойност около 240 хил. евро ръководството от една страна е продължило да подобрява базата, а от друга е осигурило възможност на учениците да обикалят цяла България, да участват във форуми и фестивали, да си партнират с други училища. Възпитаниците на училището заедно ходят на зелено училище, на морско училище, на спортни лагери и екскурзии.

ОУ „Д-р Петър Берон“ в село Плъстина

Имат ли желание изобщо да излизат във ваканция учениците?

Обявяването на двуседмична ваканция по Коледа всъщност е предизвикало неудоволствие по училищните коридорите, споделя в отговор г-жа Исуфова.

Усилията на амбициозния екип от преподаватели, съчетани с интерактивните методи на преподаване дават изумителни резултати. Така например на националното външно оценяване по математика, проведено през 2014 г. училището в село Плъстина постига среден успех 5,13 и става единственото в страната с резултат над 5.

ОУ „Д-р Петър Берон“ в село Плъстина

Тъй като районът е с висок процент на безработица, част от семействата работят в чужбина, а децата се отглеждат от баба и дядо.

Често се налага да заместваме родителите – казва заместник-директорката и допълва: – Учениците много споделят с учителите. Търсят помощ и съдействие във всяко отношение. Това, което липсва вкъщи ние се стараем в училище да го покрием.

С помощта на благодетели, на затруднените финансово семейства са осигурени компютри, така че децата да могат да се подготвят вкъщи, а в училището е изградена съблекалня, пълна с дрехи, обувки и консумативи за всеки, който има нужда.

Изглежда ръководството е постигнало всичко. "Не всичко"- поправя ме Нурсен Исуфова и допълва:

Ще продължим да се развиваме в дигиталната сфера. Идеята ни е учениците да идват на училище само с 1 флашка. Да махнем ученическите раници. Това ще е най-новото, което ще приложим в ОУ „Д-р Петър Берон“ в село Плъстина. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.